c S
Dnevne novosti

MZOS smatra da se jezikom trebaju baviti znanstveni instituti i visokoškolske ustanove

28.05.2012 07:11 ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina), Odluku o raspuštanju Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) donijelo je zato što smatra da se jezikom na stručnoj i znanstvenoj razini trebaju baviti znanstveni instituti i visokoškolske ustanove, ističu iz MZOS-a, dodajući da je to Vijeće imenovao ministar Primorac te da se ono u protekle tri godine sastalo četiri puta.

"Odluku o raspuštanju Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je zato što smatramo da se jezikom na stručnoj i znanstvenoj razini trebaju baviti znanstveni instituti i visokoškolske ustanove (primjerice Institut za jezik i jezikoslovlje), koje je za to osnovala država koja ih i financira", navode iz Ministarstva reagirajući na tvrdnje profesorice hrvatskog jezika na osječkom Filozofskom fakultetu Sande Ham. Ona je ustvrdila da je Odluka o ukidanju Vijeća "politička" te da se ukidanjem "jedinog državnog mjerodavnog i stručnog tijela koje je imalo sustavno skrbiti o hrvatskom jeziku otvara prostor nestručnjacima, amaterima i politikantima".

Vijeće za normu "nije bilo 'demokratski izabrano tijelo', kako tvrdi prof. dr. sc. Sanda Ham, nego od strane politike - bivšeg ministra Dragana Primorca - imenovano Vijeće", ističe MZOS. "Kukuriku koalicija je, pak, u svom programu jasno rekla da politika neće arbitrirati ni u jednome stručnom pitanju, pa ni u jeziku. Ne želimo biti sudionici u politikantstvu. Osim toga, u protekle tri godine Vijeće se sastalo samo četiri puta", naglašava MZOS, dodajući da je Odluka o raspuštanju Vijeća donesena 8. svibnja.

Odgovarajući na tvrdnju Sande Ham da je "ministrov savjetnik za pravopisna pitanja osoba koja je izdavač i koja je 2001., nakon ukidanja prvoga Vijeća za normu, na tržište izbacila Anić-Silićev pravopis, koji je javnost prepoznala kao preživjeli i odumrli odvjetak novodsadskog pravopisa iz 1960.", Ministarstvo ističe da je "odobravanje školskog pravopisa regulirano Zakonom o udžbenicima za osnovnu i srednju školu i ostalim provedbenim aktima u kojima je jasno propisano da se pravopis uvrštava na listu pomoćnih nastavnih sredstava (pod uvjetom da je prošao zakonsku proceduru)" te podsjeća da je "trenutačno važeći samo jedan pravopis: Babić - Finka - Moguš, Hrvatski pravopis, IV. izdanje, Školska knjiga, 1996."