c S
Dnevne novosti

NCVVO: Na obje razine ispita iz hrvatskog jezika priznaje se po jedan bod

29.05.2012 07:08 ZAGREB, 28. svibnja 2012.(Hina), Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Goran Sirovatka donio je danas odluku o priznavanju bodova za odgovore na po jedno pitanje i na višoj i na osnovnoj razini na ispitu državne mature iz hrvatskoga jezika, objavljeno je na mrežnim stranicama NCVVO-a.

Svim pristupnicima koji su 23. svibnja polagali višu razinu ispita državne mature iz hrvatskog jezika priznaje se jedan bod za 35. pitanje, a svim pristupnicima koji su polagali osnovnu razinu priznanje se jedan bod za 18. pitanje, navodi se u odluci koju potpisuje ravnatelj NCVVO-a Sirovatka. "Dana 23. svibnja 2012. godine proveden je ispit državne mature iz hrvatskog jezika na osnovnoj i višoj razini. Tijekom provedbe ispita uočena je greška u ispitima. Kako pristupnici ne bi trpjeli štetu radi greške u ispitnome materijalu donijeta je odluka kao u pravorijeku", navodi se u obrazloženju odluke.

Odluka je donesena na temelju članka 43. Pravilnika o polaganju državne mature. Prema tom članku "nova ocjena i bodovi pristupnika može se odrediti odlukom Centra ako su u provedbi ispita ili dijelova ispita državne mature utvrđene okolnosti koje nisu rezultat pristupnikovih postupaka, a koje bi mogle utjecati na ocjenu; ako je njegov uradak nakon što ga je predao uništen ili izgubljen; i u drugim izvanrednim slučajevima". Pitanje koje se priznaje svim pristupnicima koji su polagali višu razinu odnosi se na citat iz Sofoklova "Kralja Edipa", a maturanti su na temelju četiriju ponuđenih odgovora morali odrediti koji stihovi izriču Edipovu zabludu. U obrazloženju se navodi da se Odlukom Stručne radne skupine za hrvatski jezik bod priznaje svima "zbog složenosti ponuđenih odgovora".

Svim pristupnicima koji su polagali osnovnu razinu priznaje se pitanje koje se odnosi na odlomak iz "Kipa domovine leta 188*" Antuna Gustava Matoša. Prema odluci, jedan bod priznaje se svima "zbog mogućih dvojbi u razumijevanju ponuđenih odgovora". Maturanti su morali odgovoriti koja je stilska figura uporabljena u rečenici: "No Pepičino je junačko srce stalo da se malo odmori", a ponuđeni odgovori bili su eufemizam, hiperbola, paradoks i personifikacija.