c S
Dnevne novosti

Sabor o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

31.05.2012 07:18 ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina),Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti sjednicu raspravom o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2011., najavio je na kraju popodnevnog zasjedanja predsjedavajući, potpredsjednik Sabora Milorad Batinić.

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova je tijekom 2011. radio na ukupno 1.391 predmetu, od čega je 315 predmeta zaprimljeno po pritužbama građana, 25 predmeta otvoreno je na inicijativu pravobraniteljice vezano uz kršenje načela ravnopravnosti spolova u odnosu na pojedince i 1.051 predmet radi praćenja primjene Zakona o ravnopravnosti spolova. Pritužbe, njih 76,6 posto, pretežno su se odnosile na spolnu diskriminaciju, a postupajući po pritužbama i osobnoj inicijativi pravobraniteljica je uputila ukupno 120 pisanih upozorenja i 207 preporuka.

Područje zapošljavanja i rada je i u 2011. bilo područje s najvećim brojem pojedinačnih pritužbi, a zabrinjavajuće je visok broj pritužbi radi spolnog uznemiravanja u području zapošljavanja i radnih odnosa što čini 42,5 posto svih pritužbi u tom području. Osim toga, od svih novozaposlenih žena lani je samo njih 8,4 posto sklopilo ugovor na neodređeno vrijeme. Podaci o nasilju u obitelji pokazuju da je broj intervencija policije u padu, ali je u porastu broj osoba prijavljenih radi obiteljskog nasilja, stoji u izvješću u kojem pravobraniteljica ističe dobru suradnje s Ravnateljstvom policije.

Također smatra da bi se u rješavanje problema zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja žena žrtava nasilja u obitelji trebale više uključiti jedinice lokalne samouprave. Izvješće pravobraniteljica završava nizom preporuka u području zapošljavanja i rada, obitelji, financiranja rada skloništa za žrtve nasilja u obitelji, besplatne pravne pomoći itd.