c S
Dnevne novosti

Sabor: činiti više na promicanju ravnopravnosti spolova

01.06.2012 07:15 ZAGREB, 31. svibnja 2012. Hina, Svi saborski klubovi podržali su u četvrtak izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2011. Višnje Ljubičić, ali i upozorili da sadržaj izvješća i dalje svjedoči o diskriminatornom položaju žena u hrvatskom društvu, od kojega očekuju snažniji angažman da se takvo stanje što prije promijeni.

Sonja Koenig (HNS) istaknula je kako je pred hrvatskom državom i društvom ogroman posao jer živimo u zemlji u kojoj su žene za isti posao manje plaćene od muškaraca, imaju manje mirovine, manje sudjeluju u upravljačkim strukturama. "Pred nama je zadatak to mijenjati, mijenjati što brže", poručila je, upozorivši da podatci o 11 ubijenih žena od strane nasilnika u obitelji te 20.247 žrtava obiteljskog nasilja u 2011. i dalje svjedoče da je upravo obitelj najnasilnija društvena grupa. Koenig je pozvala na što hitnije donošenje zakona o skloništima za žrtve obiteljskog nasilja, kojim bi se reguliralo financiranje tih sigurnih kuća za zlostavljane žene i njihovu djecu.

Predložila je i da se ukine novčano kažnjavanje nasilnika, već da ih se sankcionira isključivo zatvorskom kaznom. HNS se pridružio pravobraniteljici za ravnopravnost spolova u osudi odluke Grada Splita o određivanju rute kojom će se moći kretati skorašnja povorka LGTB osoba, kojom je zabranjeno okupljanje na splitskoj Rivi. Zoran Vinković (HDSSB) je, pak, podržao odluku splitskih gradskih vlasti, protiveći se, kako je rekao, "promociji bolesti i nastranosti u Hrvatskoj", te "provokaciji 99-postotne većine u državi". "Ovo je katolička, normalna zemlja, a ne zemlja pedera i istospolnih zajednica", rekao je Vinković, na što ga je predsjedavajuća Jadranka Kosor upozorila da je u Hrvatskoj zakonom zabranjena diskriminacija po bilo kojoj osnovi, "svugdje, a posebno u Saboru".

Boris Blažeković (HNS) ocijenio je da poruke poput Vinkovićevih potiču na nasilje prema LGTB osobama, kazavši da je nedupustivo što se takvo što događa u Saboru. Nansi Tireli (Hrvatski laburisti) također je pozvala na donošenje zakona o financiranju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji, upozorivši da na račune tih skloništa stiže sve manje novca s lokalne i državne razine. "Tamo je sve manje štićenika, manje novca, ali i sve manje entuzijazma osoba koje tamo rade", kazala je. Upozorila je i na nepovoljan položaj žena na tržištu rada, iznijevši porazne podatke po kojima žene za istu prosječnu plaću moraju raditi 62 dana više nego muškarci, zbog čega, naglasila je, imaju manju kupovnu moć, manju mirovinu te im više prijeti opasnost od siromaštva.

Dunja Špoljar (SDP) naglasila je da je sadržaj izvješća više nego zabrinjavajući, pozvavši kolege u sabornici da se više angažiraju u ostvarivanju mjera koje je u izvješću predložila pravobraniteljica. Osobe koje su diskriminirane po osnovi spola pozvala je da se bolje informiraju o svojih pravima i kako ih zaštititi, te da prijavljuju slučajeve diskriminacije, a posebno ako je riječ o nasilju u obitelji. Sunčana Glavak (HDZ) nužnim za suzbijanje diskriminacije po spolnoj osnovi smatra snažniju uključenost svih u društvu, a posebno medija i politike na promjeni stereotipa i predrasuda prema ženama. Upozorila je da su u dnevnom tisku te televizijskim i radijskim emisijama žene i dalje malo zastupljene, "a ako im se i da prostora u medijima, on je uglavnom senzacionalističkog karaktera". Igor Češek (HDSSB) svoj je poziv uputio Vladi, od koje traži da pokrene mjere za samozapošljavanje žena što bi potaknulo njihovu snažniju uključenost u poduzetništvo.