c S
Dnevne novosti

Čačić: Vlada nema alibi, ili će postići rezultat ili se mora maknuti

01.06.2012 07:14 RIJEKA, 31. svibnja 2012. (Hina,)Ova Vlada nema nikakav alibi, ili će postići rezultat ili se mora maknuti, rekao je u četvrtak navečer predsjednik HNS-a i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na izvještajno-tematskoj sjednici riječke podružnice HNS-a.

U Vladi ključnu ulogu ima SDP a stratešku HNS te im je zajednički cilj maksimalnom suradnjom zemlju izvući iz situacije koja je, kako je rekao, gotovo beznadežna. Sreća za SDP je da ima predsjednika kojem je potpuno jasno koja je naša uloga, dodao je Čačić. "Ova zemlja nema nikog osim nas, ako mi to ne napravimo, ne očekuje valjda netko da to napravi Karamarko", izjavio je Čačić i dodao: "Karamarko je", okrenut u krivom smjeru. Ne možemo više dozvoliti da zemlju vode ljudi okrenuti u krivom smjeru". Govoreći o stanju u zemlji, Čačić je kazao da će ljetu doći samo do zaustavljanja negativnih trendova u gospodarstvu.

U četvrtom kvartalu moraju se početi pokazivati rezultati rada Vlade, istaknuo je. U tom cilju treba pokrenuti stotine malih projekata i naći prikladne modele financiranja koji neće opterećivati ulagače poput škola, vrtića ili bolnica. Požalio se da se pri tome "svatko trudi da podmetne nogu" navevši kako ima osjećaj da cijela javna uprava ima zadatak da sprječava takve projekte. Ova Vlada nema nikakav alibi. Ili će postići rezultat ili se mora maknuti, rekao je Čačić. Komentirao je kritike na račun sadašnje Vlade zbog informacija o padu BDP-a od 1,3 posto kazavši da ova Vlada nema ništa s tim padom jer se on dogodio u prvom kvartalu ove godine. Kao što si nećemo preuzimati na teret negativne rezultate, tako ne možemo ni tvrditi da je pad broja nezaposlenih za 30.000 rezultat našeg rada nego početka sezone, naveo je.

U izjavi za novinare prije početka sjednice Čačić je rekao da je vijest o padu BDP od 1,3 posto bila nesretna vijest za "zloguke proroke" koji su prognozirali pad između 2 i 3 posto pa ih je ovo iznenadilo. No, i to je dovoljno loše i pokazuje da smo u kontinuitetu u recesiji od 2008. a tako će biti još i iduće tromjesečje. To je rezultat vala gospodarske neaktivnosti, defenzive, nedostatka projekata, sporosti administracije, ali i izostanka želje da se napravi pomak, ocijenio je. Na pitanje namjerava li se u Hrvatskoj graditi nuklearna elektrana, Čačić je kazao da Hrvatska samo mora izraditi program pripreme zaštite, kontrole, mora imati struku potpuno spremnu kontrolirati te procese ali se nuklearna elektrana ne namjerava graditi.