c S
Dnevne novosti

Sabor: 6. lipnja proglašen Danom prava osoba s duševnim smetnjama

04.06.2012 07:16 ZAGREB, 1. lipnja 2012.Hina, Hrvatski sabor je 6. lipnja proglasio Danom prava osoba s duševnim smetnjama.

Odluku o proglašenju predložio je Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb, ističući u obrazloženju da se time Hrvatska svrstava u zemlje koje prednjače u zaštiti prava osoba s duševnim smetnjama. Obilježavanje dana posvećenog pravima osoba s duševnim smetnjama, stoji u odluci, opravdano je s obzirom na njihovu nedvojbeno specifičnu poziciju u svim društvima i svim vremenima.

Skrb za osobe s duševnim smetnjama u Hrvatskoj postoji 130 godišnja tradicija, jer je još 1880. godine naredbom Kraljevske zemaljske vlade usvojen Statut kraljevskog Zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu, kako se tada zvala Klinika za psihijatriju Vrapče. Zastupnici su prihvatili izvješća o prošlogodišnjem radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te Hrvatske akademije za znanost i umjetnost.

Potporu zastupnika dobila je i Odluka o stručnim službama Sabora, kojom se, među ostalim, osniva Ured za europske i međunarodne poslove koji će se baviti pripremama za rad zastupnika i Sabora nakon pristupanja Hrvatske u EU te u ovo vrijeme kada naši zastupnici u radu Europskog parlamenta sudjeluju kao promatrači.

Potvrđen je Sporazum o financiranju između hrvatske Vlade i Europske komisije koji se odnosi na dio Višekorisničkog programa za nuklearnu sigurnost i zaštitu od zračenja u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2011. godinu. Sabor je prihvatio izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje je uskratilo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ove zastupnice Branke Juričev Martinčev za trajanja njezinog zastupničkog mandata, te joj nije skinulo imunitet.

Zahtjev za odobrenje pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ove zastupnice uputila je dubrovačka tvrtka ECOTERRA d.o.o. kao oštećenik i supsidijarni tužitelj, budući da je Državno odvjetništvo ranije utvrdilo kako nema osnova za kazneni progon. Sukladno dosadašnjoj praksi da imunitet zastupniku ne skida kada to traži supsidijarni tužitelj, MIP i Sabor odlučili su ne odobriti pokretanje kaznenog postupka protiv Branke Juričev Martinčev za trajanja njezinog zastupničkog mandata.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja 13. lipnja, raspravom o Godišnjem izvješću o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama za 2011., zajedno s izvješćem o stanju obrambenih priprema.