c S
Dnevne novosti

Pusić: državna uprava treba bolje pripreme za EU

04.06.2012 07:12 ZAGREB, 2. lipnja 2012.(Hina), Hrvatska država uprava ima previše ljudi, a istodobno premalo obrazovanih za Europsku uniju, rekla je u subotu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u kratkome televizijskom intervjuu o stanju u regiji i aktualnim pitanjima te je pozdravila spasonosni preokret novog francuskog predsjednika koji rast stavlja ispred štednje.

"Imamo puno prostora za napredovanje. Ima previše ljudi u državnoj upravi, a istovremeno premalo onih kakve trebamo i s obrazovanjem koje trebamo", rekla je Pusić za HRT upitana da ocijeni stupanj pripremljenosti hrvatske državne uprave.

Hrvatska je umorna od siromaštva te se i njoj čini "spasonosni preokret" politika novog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da se "štednja gurne na drugu poziciju, a na prvu rast", no pitanje je kako "to praktički izvesti", rekla je ministrica.

Hollandeovim dolaskom su "rast i radna mjesta dobili puno veću vidljivost", kazala je Pusić upitana hoće li se Hrvatska u EU više prikloniti njemačkom ili francuskom stajalištu prema rješavanju krize eurozone. S ulaskom u EU 1. srpnja 2013., Hrvatska neće odmah postati dio zajedničkog prostora no kada za dvije i po godine to ostvari to će se odraziti na Hrvate u Bosni i Hercegovini koji se moraju održati, rekla je.

"Mislim da je to važan projekt za stabilnost BiH, a stabilnost BiH ključno utječe na stabilnost cijele regije, pa i Hrvatske", rekla je. Pusić, koja je ovaj tjedan već objasnila da će Europska komisija i diplomatski zbor pratiti Povorku ponosa u Splitu kako bi se uvjerila da Hrvatska poštuje zakon o zaštiti manjina, ponovila je da će i ona i nekoliko ministara sudjelovati u povorci.

Također je ponovila da je pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke posebno pitanje i ne može se vezivati niti utjecati na slovensku ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske EU.