c S
Dnevne novosti

Sindikat hrvatskih učitelja upozorava na promjene zakona bez sindikata

05.06.2012 07:14 ZAGREB, 4. lipnja 2012.(Hina), Sindikat hrvatskih učitelja uputio je otvoreno pismo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), u kojem ističe kako je MZOS postupak izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi započeo bez sudjelovanja sindikata kao socijalnoga partnera, priopćeno je iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Sindikat reagira na informaciju objavljenu na mrežnim stranicama MZOS-a o otvaranju javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te ističe kako je neugodno iznenađen postupkom MZOS-a o izmjeni i dopuni Zakona bez sudjelovanja sindikata kao socijalnog partnera.

Pozivaju se na Članak 8. Kolektivnoga ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama, koji, kako navode, kaže da se Vlada RH i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta obvezuje, prije izradbe nacrta i prijedloga zakona i drugih propisa i akata koji utječu na radno-pravni, socijalni, profesionalni i materijalni položaj zaposlenika u školi i djelatnosti, zatražiti prijedloge i mišljenje najmanje većinskoga sindikata, koji je potpisnik ovog Ugovora.

Sindikat podsjeća kako Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi spada u kategoriju zakona u čiju izradbu treba, davanjem prijedloga i mišljenja, sudjelovati i Sindikat hrvatskih učitelja, kao većinski sindikat, ali i kao potpisnik Kolektivnog ugovora. Činjenicu da je MZOS potpuno zanemario tu ulogu sindikata, smatraju, kako to jasno daje do znanja da ministarstvo ne poštuje socijalne partnere i da mu nije stalo do socijalnoga dijaloga.

"Taj vaš potez promatramo i u svjetlu najnovije inicijative Vlade RH da se izmijene odredbe postojećih kolektivnih ugovora za javne službe i javne djelatnosti, odnosno da ste važeći Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama proglasili nevažećim samo godinu dana od početka njegove primjene", navodi se u priopćenju.