c S
Dnevne novosti

Holy: primljeno 1.100 primjedbi na prijedlog Zakona o otpadu

06.06.2012 07:22 SPLIT, 5. lipnja 2012.(Hina), Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy izjavila je u Splitu kako je u javnoj raspravi i prijedlogu Zakona o otpadu u Hrvatskoj, koja je trajala mjesec dana, zaprimljeno blizu 1.100 primjedbi na temelju kojih je "korigiran" prijedlog tog Zakona.

Primjedbe smo dobili od 100-tinjak različitih pravnih ili fizičkih osoba, a jako veliki broj njih se odnosi na termičku obradu otpada, ali bilo je dosta primjedbi vezanih i za naknade. Mi smo korigirali Zakon u skladu s tim primjedbama i nadam se da će Zakon o otpadu biti kvalitetan i provediv, rekla je ministrica Holy na okruglom stolu pod nazivom "Ambalažna industrija regije i održivost".

Ocijenila je neučinkovitim sadašnji sustav gospodarenja ambalažnim otpadom u Hrvatskoj kojeg je provodio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na temelju Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu donesenog 2005. godine. Postoje velike sumnje da su se u taj sustav gospodarenja ambalažnog otpada uvukle različite kriminalne, odnosno nezakonite radnje što je dovelo do sadašnje situacije da je Fond u ovih nekoliko godina zabilježio gubitak 752 milijuna kuna, dodala je.

Najavila je da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prestati funkcionirati kao tijelo koje gospodari ambalažnim otpadom jer to nije uloga Fonda. "Apsurdna je i nakaradna situacija da jedna financijska institucija poput Fonda gospodari i ponaša se kao vlasnik ambalažnog otpada", upozorila je ministrica Holy.

Najavila je do kraja ove godine uspostavu jedinstvenog info-centra za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj jer različite podatke o tomu posjeduje Fond za zaštitu okoliši i energetsku učinkovitost i Agencija za zaštitu okoliša. Podsjetila je kako je prilikom pregovora o ulasku u EU Hrvatska preuzela obvezu da već 2013. godine smanji količinu biootpada za 25 posto.

Do 2015. godine moramo imati cjelovit sustav gospodarenja niza posebnih kategorija otpada, a 2018. godine više ne smijemo imati ovakva odlagališta na koja sada odlažemo komunalni otpad, istaknula je ministrica Holy. Zaključila je da je gospodarenje otpadom i "veliki biznis" te će se u Hrvatskoj zakonskim rješenjima stvarati "tržišni mehanizmi" za razvoj tog biznisa.