c S
Dnevne novosti

Sastanak zajedničkog savjetodavnog odbora EU-RH

06.06.2012 07:16 BEČ, 5. lipnja 2012.(Hina), Na 11. sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-RH pri Europskom gospodarsko-socijalnom odboru, tijelu EU-a koje predstavlja različite gospodarske i socijalne interesne skupine, u utorak je u Beču izražena potpora ratifikaciji pristupnog ugovora RH i EU-a, te je preporučeno državama članicama EU-a koje ga još nisu ratificirale da to učine što prije.

Od pristupa Hrvatske EU-u imat će koristi ne samo Hrvatska, nego i regija i EU, naglašeno je u mnogim govorima na skupu. Potvrdio je to i supredsjedatelj tog Odbora Christoph Lechner najavivši da će Austrija ugovor ratificirati do ljeta.

Voditelj Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren rekao je, govoreći o pitanju hrvatske brodogradnje, da EU ne želi zatvaranje brodogradilišta nego pronalaženje zadovoljavajućih rješenja kako bi se brodogradilišta održala i zadržala radna mjesta, ali je i naglasio potrebu njihova restrukturiranja.

Predsjednik frakcije socijaldemokrata u EU parlamentu Hannes Swoboda putem video veze obrativši se sudionicima skupa pohvalio je hrvatsku pripremljenost za članstvo u EU-u kazavši da je hrvatski pristup dobar za cijelu regiju te da razvojni proces proširenja EU-a ne bude prekinut.

Swoboda je glede brodogradilišta kazao da se moraju restrukturirati "te da i bez vladine potpore moraju biti konkurentna".

Veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota naglasio je da za Hrvatsku članstvo u EU-u znači "političku i gospodarsku stabilnost koja će se odraziti i na stabilnost cijele regije, a stabilna regija nije samo hrvatski, već i europski interes te će Hrvatska odgovornim i konstruktivnim pristupom prema regiji obavljati i važan europski posao".

Na poslijepodnevnom dijelu sastanka naglasak je na regionalnoj politici.