c S
Dnevne novosti

Svečano obilježen Dan hrvatske diplomacije

06.06.2012 07:10 ZAGREB, 5. lipnja 2012.(Hina), Predstojeći Dan hrvatske diplomacije svečano je obilježen u utorak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a tom prigodom, nazočnim djelatnicima Ministarstva obratila se ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te im zahvalila na doprinosu u dosadašnjem radu, priopćeno je iz MVEP-a.

Šefica hrvatske diplomacije istaknula je kako je trenutačni fokus hrvatske vanjske politike, osim priprema za predstojeće članstvo u Europskoj uniji i sudjelovanje u multilateralnim organizacijama čijih je Republika Hrvatska članica, usmjeren i na aktivan doprinos stabilnosti regije i pružanje pomoći državama koje aspiriraju za članstvo u europskim i euroatlantskim integracijama.

U tom kontekstu posebno je istaknula spremnost Hrvatske da svojim iskustvima pomogne zemljama jugoistočne Europe na tom putu, pa tako i kroz rad Savjeta za tranzicijske procese koji će djelovati kao centar izvrsnosti prenošenja iskustava i znanja stečenih tijekom pristupanja Hrvatske NATO-u i Europskoj uniji.

Također je najavila i potpisivanje nekoliko bilateralnih ugovora o euroatlantskom partnerstvu s državama regije, od kojih je prvi predviđen s Crnom Gorom već sljedećeg tjedna tijekom njezina službena posjeta Podgorici.

Ministrica se osvrnula i na niz drugih projekata u kojima će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova aktivno sudjelovati s drugim tijelima državne uprave i dati svoj doprinos, s ciljem unaprjeđenja prekogranične, a posebice kulturne suradnje, među državama regije.

Danom hrvatske diplomacije, 7. lipnja, tradicionalno se obilježava povijesni događaj iz 879. godine kada je papa Ivan VIII. uputio hrvatskome knezu Branimiru pismo kojim ga izvještava da je u Rimu blagoslovio njega i cijeli hrvatski narod, te priznajući mu "zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom".

U to doba bilo je to najviše međunarodno priznanje čime je, u današnjem smislu, Hrvatska priznata kao suverena država.