c S
Dnevne novosti

Doris Pack protiv predloženih promjena Zakona o HRT-u

07.06.2012 07:15 BRUXELLES, 6. lipnja 2012. Hina, Demokršćanska zastupnica Europskog parlamenta iz Njemačke Doris Pack oglasila se u srijedu priopćenjem u kojem se protivi najavljenim promjenama Zakona o Hrvatskoj radio-televiziji, ističući da one dovode u pitanje neovisnost te medijske kuće.

"Javni interes uvijek treba biti u središtu rada medija i stoga je od najveće važnosti da HRT ostane javni servis", stoji u priopćenju Doris Pack, koja je predsjednica Odbora Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje. Pack ističe da "predloženi amandmani dovode u pitanje neovisnost javnog servisa", posebno ističući mogućnost da sadašnja vlada smijeni ravnatelja HRT koji je na toj dužnosti godinu dana.

Doris Pack kaže da je sadašnji Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji prihvaćen u sklopu prilagodbe europskim standardima i da je bio uvjet za zatvaranje poglavlja 8 (Tržišno natjecanje) i 10 (Informacijsko društvo i mediji). "Prihvaćen je konsenzusom svih relevantnih političkih stranaka u Hrvatskoj prije samo 18 mjeseci. Što se u međuvremenu dogodilo da je potrebna promjena?", kaže Pack. "Pozivam hrvatsku vladu da ne odstupa od politike konsenzusa koja je dovela do prihvaćanja postojećeg zakona i naglašavam važnost da se konzistentno poštuju preuzete obveze kako bi se hrvatski javni elektronski medij razvio kao institucija neovisna od političkog upletanja. Zakoni koji su prihvaćeni kao dio pristupnih pregovora bili su i ostaju ključni za ulazak u EU", naglašava Pack.