c S
Dnevne novosti

Ljubičić: položaj LGBT osoba u Hrvatskoj nepovoljan

11.06.2012 07:22 ZAGREB, 9. lipnja 2012.(Hina), Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić rekla je, obraćajući se tijekom programa Split Pridea održanog na Rivi da je društveni položaj LGBT osoba u Hrvatskoj nepovoljan i da će se obiteljski status istospolnih zajednica u Hrvatskoj jednom morati uskladiti s europskim.

"Pitanje reguliranja obiteljskog statusa istospolnih zajednica je otvoreno i njegovo će se rješavanje prije ili kasnije trebati uskladiti sa stečevinom EU-a, a posebice sa sudskom praksom Europskog suda za ljudska prava", rekla je Ljubičić. Naglasila je da se zauzima za izjednačavanje prava manjinske gay populacije u Hrvatskoj s pravima hetero većine.

"Želim vjerovati da u Hrvatskoj postoji politička volja za osiguravanje svih prava LGBT osoba i da će se na odgovarajući način riješiti njihov obiteljski, građanski, socijalni i zdravstveno- mirovinski status", kazala je Ljubičić. Zastupnica u Europskom parlamentu Marije Cornelissen je u svojem obraćanju podsjetila kako na lanjskom Split Prideu nije bio nitko iz hrvatske vlade, a danas je, kako je rekla, nazočna jedna četvrtina kabineta, to jest pet ministara.

"Prošle godine smo napadnuti i ozlijeđeni od strane ekstremista a danas ih uopće nema, policija je ove godine obavila dobar posao", istaknula je Cornelissen, koja smatra da su ekstremisti na splitskom Prideu prošlost. Koordinatorica jedne od udruga organizatora Mirjana Kučer je istaknula kako se negiranjem prava seksualnoj manjini "opasno približava fašizam".

"Mi jesmo manjina i živimo život manjine, ali naša su prava nezaobilazna i neopoziva", istaknula je koordinatorica udruge Domine. Koordinatorica lezbijske udruge Kontra Sanja Juras je ponovila kako je nužno mijenjati zakone da bi djeca iz istospolnih zajednica imala ista prava kao ostala djeca. "Mi nećemo prestati, i organizirat ćemo gay parade sve dok ne dobijemo naša osnovna prava", istaknula je Juras.

Tijekom programa nazočnima obratili su se i Dragana Todorović iz novosadske ustanove za ravnopravnost spolova, Lazar Pavlović iz beogradske gay udruge, Zdravko Cimbaljević iz podgoričke i Nina Hudej iz ljubljanske gay udruge. Split Pride, koji je s udaljenosti od 50-ak metara pratilo stotinjak znatiželjnika, završen je glazbenim programom.