c S
Dnevne novosti

Nikolić preuzeo dužnost srbijanskog predsjednika

12.06.2012 07:10 BEOGRAD, 11. lipnja 2012.(Hina),Tomislav Nikolić preuzeo je u ponedjeljak dužnost srbijanskog predsjednika, a tijekom svečanosti predsjedničke inauguracije izjavio je kako će tijekom svog predsjedanja voditi politiku mira, stabilnosti i suradnje u susjedstvu te da će u interesu Srbije surađivati sa svima, "i na istoku i na zapadu".

Nikolić je u obraćanju brojnim uzvanicima na inauguraciji ustvrdio kako neće dopustiti "da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti ugroze našu zajedničku budućnost".

"Sve razlike i probleme rješavat ćemo mirnim i demokratskim sredstvima, dijalogom prije svega. Štitit ću ustav, poštovat ću i čuvati teritorijalnu cjelovitost Srbije, i pokušat ću objediniti sve političke snage u našoj zemlji da utvrdimo i provodimo zajedničku politiku prema našem Kosovu i Metohiji", rekao je.

Nikolić je također poručio kako je europski put Srbije put budućnosti i gospodarskog napretka, te da će svojim radom pomoći Srbiji da taj put nastavi. Uzvanicima na inauguraciji obratio se i povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele, koji je izrazio potporu Unije srbijanskim eurointegracijama i reformama koje Srbija na tom putu provodi.

Predsjednici većine zemalja iz susjedstva Srbije nisu došli na svečanost povodom Nikolićeve predsjedničke inauguracije, osim predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića. Iz Bosne i Hercegovine svečanosti je nazočio samo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocijenio je odsutnost predsjednika većine susjednih zemalja sa svečanosti Nikolićeve inauguracije kao "organizirani bojkot" i uvredu za Srbiju, a ne za Nikolića, jer je, kako je rekao, narod Srbije odlučio da Nikolić bude predsjednik i to trebaju svi poštivati.

Dačić je kazao kako to nije u duhu pomirenja i eurointegracija, te da to ne vodi unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa.