c S
Dnevne novosti

Lange upozorio Crnu Goru na neizvjesnost u pregovorima

12.06.2012 07:12 PODGORICA, 11. lipnja 2012.(Hina), Voditelj ureda za Crnu Goru u glavnom tajništvu Europske komisije Dirk Lange, nakon razgovora što ih je u ponedjeljak imao s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem, rekao je novinarima da otvaranje pristupnih pregovora Crne Gore s EU ne znači da je država kandidat spremna i zatvoriti ih, te je poručio da kandidat za članstvo treba pokazati sposobnost za uspostavu funkcionalne vladavine prava.

Lange je napomenuo da Europsko vijeće ne mora uvijek u svakom trenutku poštovati preporuke EK, te da će to tijelo donijeti odluku zasnovanu i na najnovijim informacijama o Crnoj Gori.

"To što se otvaraju pristupni pregovori i što smo rekli da je Crna Gora spremna započeti pregovore ne znači da je spremna i zatvoriti ih, što znači da trebate pokazati svoju spremnost i sposobnost za uspostavu funkcionalnog sustava vladavine prava, kao i spremnost da se na učinkovit način borite s korupcijom", kazao je Lange.

Pojasnio je da je EK analizirala informacije što ih je iz Crne Gore dobila do ožujka i na temelju takve procjene naglasila preporuku o početku pregovora.