c S
Dnevne novosti

Čovrić: do kraja lipnja rekonstrukcija vlasti

14.06.2012 07:08 MOSTAR, 13. lipnja 2012.(Hina), Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu za medije u Mostaru da će do kraja lipnja doći do rekonstrukcije vlasti u BiH na više razina i da će novu koaliciju uz dva HDZ-a činiti SDP i Savez za bolju budućnost BiH, koje će iz vlasti izbaciti SDA, HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak.

"U lipnju ćemo završiti rekonstrukciju vlasti. Imamo jasno razrađen plan i način na koji je moguće promijeniti vlast od županija, preko Federacije BiH do državnog vijeća ministara", rekao je Čović.

On je najavio da će u petak zajedno sa čelnicima HDZ-a 1990. Božom Ljubićem, SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i SBB BiH Fahrudinom Radončićem potpisati sporazum o uspostavi nove vlasti u Federaciji BiH.

"U ovome tjednu će se pokrenuti mehanizam za rekonstrukciju vlade Federacije BiH", rekao je Čović. Po njegovim riječima nova koalicija ima potporu natpolovične većine od 56 zastupnika u zastupničkom domu Federacije BiH, no izrazio je očekivanje da će dužnosnici pojedinih stranaka blokirati promjenu vlasti.

Predsjednik HDZ-a BiH dodao je da je razrađen scenarij i za blokada koje će biti otklonjene smjenama predsjednika Federacije i dvoje zamjenika.

SDP BiH raskinuo je koalicijski sporazum sa SDA nakon što je ova stranka glasovala protiv državnog proračuna za 2012. godine, te je postigao sporazum sa Savezom za bolju budućnost BiH.

U međuvremenu je SDP smijenio dužnosnika SDA iz četiriju županija u Federaciji BiH. U srijedu su imenovana nova vlada Tuzlanske županije iz kojke su isključeni ministri SDA.