c S
Dnevne novosti

Britansko parlamentarno izaslanstvo posjetilo Sabor

15.06.2012 07:18 ZAGREB, 14. lipnja 2012.(Hina), Izaslanstvo Parlamenta Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Irske, koje u službenom posjetu Hrvatskoj predvodi grof Alexander Dundee, posjetilo je u četvrtak Hrvatski sabor gdje se odvojeno sastalo s predsjednikom Sabora Borisom Špremom, te s članovima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije.

Šprem je primio britansko parlamentarno izaslanstvo na čelu s grofom Dundeejem s kojim je razgovarao o nastavku reformi koje Hrvatska provodi na putu prema EU-u kao i procesu ratifikacije Ugovora o pristupanje RH Europskoj uniji te o unaprjeđenju gospodarske suradnje između dvije zemlje, za što postoji obostrani interes, priopćio je Ured predsjednika Sabora.

Predsjednik Sabora je istaknuo da Hrvatska i tijekom ratifikacijskog procesa nastavlja s ispunjavanjem preuzetih obveza i provedbom reformi, posebno na području pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije, procesuiranja ratnih zločina, povratka izbjeglica i zaštite ljudskih prava i prava manjina.

Grof Dundee, koji je ujedno i počasni konzul RH u Edinburghu, izrazio je zadovoljstvo što može pomoći Hrvatskoj kao i uvjerenje da će do sljedećeg izvješća o monitoringu hrvatskog pretpristupnog procesa, koje se očekuje u listopadu ove godine, biti učinjeni daljnji pomaci. Hrvatskom saboru je ponudio i konkretnu pomoć u vidu edukacije službenika za parlamentarni nadzor unutar EU-a kao dio šireg programa Ujedinjene Kraljevine, kojemu je cilj jačanje kapaciteta hrvatskih institucija za EU, na čemu mu je Šprem zahvalio.

Na sastanku je potvrđeno da postoji povećani interes britanskih tvrtki za investiranje i jačanje gospodarskih odnosa s Hrvatskom, što se tumači i kao jedan od pozitivnih učinaka predstojećeg ulaska Hrvatske u EU, navodi se u priopćenju Ured predsjednika Sabora. Na sastanku Odbora za vanjsku politiku i izaslanstva britanskog parlamenta predsjednik Odbora Milorad Pupovac izrazio je zadovoljstvo odnosima dviju zemalja, a današnji sastanak je ocijenio kao priliku za proširenje suradnje dvaju parlamenata.

Pupovac je izvijestio izaslanstvo o primarnim vanjskopolitičkim ciljevima Hrvatske, istaknuvši posebno pitanja Europske unije te angažman u regiji, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću. Proces ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji u zemljama članicama odvija se zadovoljavajućom dinamikom, rekao je Pupovac dodavši kako RH očekuje da preostale zemlje članice ratificiraju Ugovor u što skorije vrijeme kako bi Hrvatska postala punopravna članica Unije u srpnju 2013.

Govoreći o političkoj situaciju u regiji, Pupovac je naglasio da se Hrvatska zalaže za europsku perspektivu regije te je zainteresirana za očuvanje stabilnosti na tom području. Grof Dundee posebno je istaknuo važnost reformi koje je Hrvatska uspješno odradila u pregovaračkom procesu s Unijom, naglasivši kako je to bio težak i odgovoran posao. Velika Britanija pozdravlja ulazak Hrvatske u članstvo Unije te smo svojim znanjem i iskustvom spremni pomoći u ovom preostalom periodu do punopravnog članstva, zaključio je.

Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar informirao je goste o aktivnostima i radu Odbora te ih upoznao s pripremama parlamenta, radnih tijela i stručnih službi za funkcioniranje unutar EU-a. Hrvatski sabor vrlo skoro treba donijeti zakonodavni okvir o odnosima i suradnji vlade i parlamenta u kontekstu europskih poslova, kazao je predsjednik Mondekar i zahvalio je britanskim parlamentarcima na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj na njenom "europskom putu".