c S
Dnevne novosti

Sabor: klubovi poduprli izvješće o stanju okoliša od 2005. do 2008.

15.06.2012 07:20 ZAGREB, 14. lipnja 2012.(Hina), Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru podržali su Izvješće o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2005. do 2008. godine zamjerajući jedino što se ono nije našlo puno ranije na dnevnom redu Sabora.

Dragutin Glavina (HNS) poručio je da ako i postoje opravdani razlozi što je izvješće na dnevnom redu tek sada kašnjenje je ipak predugo. Izvješće pokazuje da je u razdoblju od 2005. do 2008. zbog usklađivanja sa zakonodavstvom EU doneseno više novih ili revidiranih akata o zaštiti zraka, otpadu, zaštiti prirode i okoliša i drugih, kazao je.

Osvrćući se na cjelinu, koja se odnosi na zbrinjavanje i gospodarenje otpadom, Glavina je rekao kako u Hrvatskoj godišnje ima 13,2 milijuna tona otpada. Od toga je 1,2 milijuna tona komunalni otpad, a 0,1 milijun tona opasni otpad s tendencijom rasta u predstojećem razdoblju. „Daleko smo od njegovoga kvalitetnog zbrinjavanja“, ustvrdio je Glavina. Da je izvješće zakašnjelo složio se i Dražen Đurović (HDSSB) pohvalivši međutim njegovu temeljitost i opsežnost.

Posebno se osvrnuo na područje energetike. „Opskrbljenost energijom iz vlastitih izvora je 48 posto, a razina ukupne potrošnje energije po stanovniku je 61,2 posto prosječne potrošnje energije po stanovniku EU“, kazao je. Zanimljiv mu je bio i podatak o poljoprivredi, koji pokazuje da je potrošnja mineralnih gnojiva 180 kg po hektaru što, kako je rekao, Hrvatsku stavlja u vrh potrošnje mineralnih gnojiva u EU.

Iz toga se može iščitati da hrvatska poljoprivreda sve manje koristi prirodno stajsko gnojivo, rekao je Đurović. Stanje okoliša u 2008. bilo je zadovoljavajuće, ustvrdio je Branko Bačić (HDZ). Izvješće donosi 230 podataka iz područja okoliša, zraka, energetike, tla i drugih, a u njemu je vidljivo kako je Hrvatska učinila znatan iskorak u zaštiti okoliša, ne samo u zakonodavnoj regulativi već i u promijeni svijesti građana, rekao je Bačić.

Posebno se osvrnuo na podatke iz područja prostora i stanovništva, rekavši kako je utvrđen trend velike urbanizacije gradova i naselja na obalnom području. Upozorio je i na to da se iz želje za što bržom provedbom nekih projekata često zaboravlja na odredbe vezane za očuvanje okoliša.