c S
Dnevne novosti

Sabor: u upravnim sporovima odlučivat će sudac pojedinac

15.06.2012 07:26 ZAGREB, 14. lipnja 2012.Hina, Vladin prijedlog izmjena Zakona o upravnim sporovima u prvom je čitanju dobio potporu saborskih klubova, koji su isticali da se izmjenama samo ozakonjuje postojeća praksa u upravnom sudovanju.

Izmjene predviđaju da u upravnim sporovima pred upravnim sudovima prvog stupnja odluke donose suci pojedinci bez obzira na to kakva je složenost ili vrijednost predmeta spora, a ne više tročlano sudsko vijeće. Predstavnici klubova u raspravi su izrazili suglasnost da u upravnom sudovanju, iako to važeći Zakon predviđa kao iznimku, uglavnom i sude suci pojedinci, te da predložene izmjene zapravo samo ozakonjuju postojeću praksu.

"I u parničnom postupku u pravilu sude suci pojedinci pa nema nikakvih valjanih argumenata da u upravnim sporovima treba suditi tročlano vijeće", poručila je Vesna Fabijančić Križanić u ime SDP-a. Naglasila je kako je osnovna intencija izmjena ujednačavanje pravnog sustava i sudske prakse, te učinkovitost u upravnim predmetima kako bi se zajamčila visoka razina sudske zaštite kao ključni element za ocjenu svakog sustava.

S njom se složila i Nada Turina Đurić (HNS), istaknuvši da i Europska unija daje veliku važnost upravnom sudovanju te u tom smislu i zaštiti javnog interesa, a Vladin prijedlog podržao je i Josip Salapić u ime Kluba HDSSB-a. Zakonske izmjene podržali su i Hrvatski laburisti, u ime kojih je Dragutin Lesar ipak iznio nekoliko sugestija za Vladu vezano uz položaj sudaca.

Napominjući da je područje upravnog prava jedno od zahtjevnijih, predložio je specijalizaciju sudaca upravnih sudova kako bi se podigla kvaliteta njihovog rada i presuda koje donose. Predložio je i da se poboljša položaj sudskih savjetnika, koji, istaknuo je, često rade isti posao kao suci, a uvelike u materijalnim i drugim pravima zaostaju za sucima.

Lesar nužnim smatra i napuštanje instituta sudaca porotnika, koji drži zastarjelim, "iz vremena kada su se presude donosile u ime naroda", a suce porotnike nedovoljno stručnima za donošenje presuda. Za promjenu Zakona glasat će i HDZ, koji se slaže s ocjenom vladajućim da se izmjene predlažu u skladu s načelom ekonomičnosti i učinkovitosti pravosuđa, iako Ana Lovrin zamjera Vladi što nije provela analize kojima bio argumentirala zašto važeći sustav nije dobar.

Lovrin je predložila i da se ne ide "generalno" na suca pojedinca u upravnim sporovima, već da se, posebno u oglednim sporovima, ipak zadrži tročlano sudsko vijeće.