c S
Dnevne novosti

Šprem doputovao u službeni posjet Mađarskoj

18.06.2012 07:10 BUDIMPEŠTA, 17. lipnja 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem doputovao je u nedjelju u službeni posjet Mađarskoj na poziv predsjednika mađarske Narodne skupštine Laszla Koevera.

Tijekom posjeta, predsjednik Hrvatskog sabora sastat će se s najvišim mađarskim dužnosnicima. U ponedjeljak ujutro će ga primiti mađarski predsjednik Janos Ader, a nakon toga će se sastati sa svojim domaćinom Koeverom.

Kako se očekuje, teme razgovora bit će bilateralni odnosi, nastavak reformi koje Hrvatska provodi na putu prema EU-u kao i proces ratifikacije Ugovora o pristupanje RH Europskoj uniji.

Također će biti govora o stanju u regiji i nacionalnim manjinama. Šprema će također primiti mađarski premijer Viktor Orban, a sastat će se i s ministrom vanjskih poslova Janosom Martonyijem te s predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj.

Predsjednik Sabora će nazočiti i prijemu u hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske te obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Mađarske.

Odnosi Hrvatske i Mađarske tradicionalno su dobri i prijateljski što je Mađarska posebice pokazala tijekom predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2011. kada se snažno zalagala da se hrvatski pristupni pregovori završe do kraja njezina predsjedanja, što se i dogodilo.

Mađarska je također bila druga zemlja EU-a koja je ratificirala hrvatski Ugovor o pristupanju, 13. veljače ove godine.