c S
Dnevne novosti

Pusić primila izaslanstvo "Parlamenta za Europu"

19.06.2012 07:18 ZAGREB, 18. lipnja 2012.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u ponedjeljak izaslanstvo "Parlamenta za Europu" koje čine predstavnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske, Vijeća naroda Republike Srpske te Skupštine Brčko distrikta.

Ministrica Pusić izvijestila je sugovornike o dosadašnjem procesu hrvatskih pristupnih pregovora i napretku u procesu ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji, pri čemu je naglasila kako u procesu ratifikacije upravo parlamenti igraju veliku ulogu, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Republika Hrvatska spremna je preuzeti odgovornost za stabilnost regije, istaknula je ministrica, i u tome je kontekstu izrazila spremnost na otvorenu suradnju s Bosnom i Hercegovinom u svim zajedničkim pitanjima u okviru euroatlantskog partnerstva.

Razvoj prekograničnih i infrastrukturnih projekata zajednički je interes Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz daljnju suradnju u rješavanju posebnih, otvorenih pitanja, poput pitanja posebnih graničnih prijelaza te dogovora o novom režimu gospodarske suradnje, kako bi se zaštitila dostignuta razina trgovinske razmjene nakon izlaska Hrvatske iz CEFTA-e.

U razgovoru je istaknuta snažna podrška koju Hrvatska daje reformskim procesima u Bosni i Hercegovini i u regiji, pri čemu je istaknuto kako je iskustvo približavanja Europskoj uniji iskustvo institucionalne izgradnje države. Ministrica je izvijestila parlamentarno izaslanstvo o planu rada budućeg Centra izvrsnosti u Zagrebu kao centra širenja hrvatskih iskustava iz pretpristupnog procesa zemljama regije.

Predstavnici projekta "Parlament za Europu!" zahvalili su ministrici Pusić na spremnosti Hrvatske da s Bosnom i Hercegovinom podijeli svoja iskustva iz pretpristupnog procesa. Ujedno su izrazili spremnost na što skorije rješavanje otvorenih pitanja dviju zemalja te želju za suradnjom u projektima prekogranične i infrastrukturne suradnje.