c S
Dnevne novosti

Euro odahnuo, ali još nije siguran

19.06.2012 07:10 PARIZ, 18. lipnja 2012.(Hina/AFP), Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko gospodarstvo dobilo samo malo na vremenu.

"Grci, eurozona i ostatak svijeta odahnuli su nakon rezultata grčkih izbora", piše španjolski El Pais. "No ni s tim rezultatima euro nije na sigurnom", upozorava. Londonski The Times ističe da grčki izbori nisu rastjerali dim koji se nadvio nad budućnošću. Njemačka mora jasno dati do znanja koliko daleko je sprema ići da bi spasila euro i europsko gospodarstvo, piše list.

"Neriješen rezultat možda je izbjegnut. No i dalje nismo ništa sigurniji, unatoč uspjehu Nove demokracije i Pasoka, je li budućnost Grčke u eurozoni održiva na dugi rok." "Jer, da budemo iskreni, premda je Grčka imala izbore, Njemačka je ta na kojoj je izbor grčke budućnosti", piše list. Njemački uvodničari ocjenjuju da je najgore izbjegnuto. Pod naslovom "Malo nade", tjednik Der Spiegel ocjenjuje da je pobjeda konzervativne Nove demokracije osigurala samo "kratak predah".

"Nacija je duboko podijeljena, koalicijski pregovori počinju u teškim uvjetima", piše. "Postoji prijetnja novog kaosa ako se Grci konačno ne dogovore." Državni mediji u Kini pišu da Grcima sada mora biti jasno da "izlazak iz eurozone ne dolazi u obzir" jer bi to otvorilo "Pandorinu kutiju" i dovelo do "godina bolnih gospodarskih i socijalnih prilagodbi". The Wall Street Journal piše da bi Njemačkoj možda čak odgovaralo da Grčka iziđe iz eurozone kako ne bi morala plaćati njezino skupo i neizvjesno spašavanje.

"Nijemci su na domak zaključka da je Grčka možda nepromjenjiva. Pobjeda Syrize značila bi da Grčka prekida svoje članstvo u eurozoni", piše list. "Merkel će se naći pred teškom odlukom ako Samaras oformi vladu i tada zatraži nove pregovore o programu spašavanja jer nema dovoljno novca da ispuni njegove uvjete. Bi li se njemačka kancelarka usudila reći ne i time postati uzrokom prvog izlaska iz eurozone?", pita se WSJ.