c S
Dnevne novosti

Europa na summitu G20 obećala dublju integraciju

20.06.2012 07:12 LOS CABOS, Meksiko, 19. lipnja 2012.(Hina/Reuters), Pod pritiskom financijskih tržišta i zabrinutih svjetskih čelnika, Europa je u ponedjeljak poručila da je spremna poduzeti mjere za integriraniji bankarski sustav kako bi obuzdala dužničku krizu koja prijeti opstanku eura.

Na summitu skupine G20 vodećih industrijaliziranih zemalja i gospodarstava u razvoju u meksičkom ljetovalištu Los Cabosu, Njemačka i njezini partneri iz eurozone učinili su neuobičajen korak detaljno preciziravši mjere za dovršetak gospodarske i monetarne unije koju su osnovali prije 13 godina.

Među obećanjima u nacrtu izjave sa sastanka nalazi se obećanje da će razmotriti konkretne korake prema "integriranijoj financijskoj arhitekturi" u Europi koja će uključivati zajednički bankarski nadzor i čvrsta jamstva za isplatu bankovnih depozita, prenosi Reuters.

SAD, MMF i Europska komisija vrše pritisak na države članice EU-a da osnuju bankovnu uniju kako bi prekinule začarani krug u kojem su se našle jako zadužene vlade koje spašavajući nelikvidne financijske institucije pogoršavaju problem državnih dugova i produbljuju krizu.

Premda se taj termin ne spominje u deklaraciji, formulacija ipak sugerira da se Njemačka, koja odbacuje inicijative koje bi je mogle izložiti troškovima spašavanja banaka izvan njezinih granica, otvara prema ideji tješnje bankarske suradnje.

Američki predsjednik Barack Obama, zabrinut da bi se europska dužnička kriza mogla pogoršati i ugroziti njegove izborne izglede, sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je kao čelnica najvećeg europskog gospodarstva pod velikim pritiskom da obeća njemačka sredstva za potporu eurozoni kako bi se spriječio njezin katastrofalan raspad.

Obamina glasnogovornica kazala je da je američki predsjednik ohrabren razgovorom, u kojem su dotaknuti koraci za "jačanje europske integracije". Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nije skrivao frustraciju zbog pritiska koji se vrši na Europu da brzo djeluje.

Rekao je da G20 mora razumjeti da je potrebno vrijeme da se 17 država članica eurozone dogovori o tome kako izgraditi potpunu financijsku, fiskalnu i političku uniju, pozvavši kolege iz G20 da prestanu držati lekcije Europi. "Iskreno, nismo došli ovamo po lekcije o demokraciji ili o tome kako da vodimo gospodarstvo", rekao je.

"Kriza nije potekla iz Europe... kriza je potekla iz Sjeverne Amerike. I mnogi u našem financijskom sektoru bili su zaraženi neuobičajenim praksama iz sektora financijskog tržišta", dodao je. U tome ga je podržao predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy. "Nismo jedini odgovorni za gospodarske probleme u svijetu", rekao je.

Van Rompuy je također istaknuo da bi Europa iduće godine trebala ponovno ostvariti rast nakon "blage recesije" ove godine. Van Rompuy i Barroso pozvali su partnere iz G20 da ispune obećanja da će prikupiti 430 milijardi dolara za sprečavanje širenja europske krize, istaknuvši da je stabilizacija Europe u njihovu interesu.