c S
Dnevne novosti

Za HDZ i laburiste neprihvatljivo ponovno odgađanje novog sustava ovrha

21.06.2012 07:24 ZAGREB, 20. lipnja 2012.Hina, Prijedlog izmjena Ovršnog zakona te Zakona o javnim ovršiteljima, kojima se u hitnom postupku po drugi put odgađa primjena novog ovršnog sustava, ovaj put najkasnije do 15. listopada 2012., dobio je potporu vladajućih, no oporbeni HDZ i laburisti upozorili su da će se ovrhe zbog toga i dalje provoditi po starom sustavu, bez ikakve zaštite dostojanstva i egzistencije dužnika.

Novina je, istaknula je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, agencijski sustav ovrhe i napuštanje instituta javnoovršiteljske službe.

Time bi se, kazala je, stvorio ekonomski dostupan ovršni postupak, koji će smanjiti broj predmeta na sudovima i istodobno maksimalno štititi dostojanstvo dužnika, a prijedlog cjelovitog novog ovršnog zakona uputit će se u proceduru čim se dobije preporuka EK, najkasnije do 15. listopada.

Predloženoj ponovnoj odgodi primjene novog ovršnog sustava, koji je trebao zaživjeti 1. srpnja, potporu u ime kluba SDP-a dao je Peđa Grbin, obrazlažući to osjetljivošću "ovršnih zakona" koji trebaju jamčiti potraživanja vjerovnika i, s druge strane, dostojanstvo dužnika.

Ovršni zakoni, doneseni 2010., ne jamče kvalitetu naplate, niti štite dostojanstvo i egzistenciju dužnika, upozorio je Grbin istaknuvši da bi do 15. listopada trebalo urediti sustav ovrhe koji će biti manje tegoban za dužnike. HNS-ovac Srđan Gjurković, najavivši potporu svoje stranke, podsjetio je kako su još krajem prošle godine bile učestale reakcije građana na nacrt zakona koji se sada ponovno odgađa.

Za razliku od vladajućih, Dragutin Lesar, u ime kluba Hrvatskih laburista, neprihvatljivim je ocijenio što se po drugi put od zastupnika traži odgoda primjene ovršnih zakona, a istovremeno građani, po starom sustavu, ostaju u ovrhama bez cjelokupne imovine. I prvi put kada smo odlučivali o odgodi obrazloženje je bilo da se čeka mišljenje Bruxellesa, podsjetio je Lesar ustvrdivši kako je vladi važnije mišljenje EK-a od mišljenja matičnih saborskih tijela.

HDZ neće podržati predložene zakonske izmjene, najavila je Ana Lovrin, među ostalim i zato što su, istaknula je, ti zakoni bili jedno od mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23. "Pravosuđe i temeljna prava".

Osvrnula se i na ukidanje službe javnih ovršitelja, te upitala kako će se opravdati privatne i proračunske troškove ustrojavanja javnoovršiteljske službe, koja je bila garantirana zakonom iz 2010., a onda je "ljudima preko noći rečeno da neće moći raditi".

Josip Đakić (HDZ) upozorio je pak da se predlažu izmjene "ovršnih zakona" donesenih konsenzusom, te upozorio kako preko toga neće "šutke prijeći" 68 pravnika koji su položili javnoovršiteljski ispit, a sada ostaju bez posla u koji su uložili značajan trud i novac. Sabor je danas završio s radom.