c S
Dnevne novosti

Srbija-Kosovo: priprema se susret Nikolić-Jahjaga

22.06.2012 07:08 BEOGRAD, 21. lipnja 2012.(Hina), Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga spremna je razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a takav susret bio bi pozitivno ocijenjen u Europskoj uniji (EU) u kojoj vjeruju da će do njega doći na jesen, prenose u četvrtak mediji u Beogradu i Prištini.

Glasnogovornik ureda kosovske predsjednice Arber Vllahiu rekao je za kosovski dnevnik na albanskom jeziku ''Koha ditore'' kako je predsjednica Jahjaga spremna sastati se s bilo kime, bilo kada i bilo gdje, ukoliko je to u interesu kosovskog naroda i države. Kako prenose kosovski mediji, u Bruxellesu se već radi na mogućem susretu Jahjage i Nikolića, kao i na tome da se dijalog između Srbije i Kosova, koji se od ožujka prošle godine vodi uz posredovanje EU, prenese na najvišu razinu.

Dodaje se kako u međunarodnoj zajednici ne isključuju ni mogućnost susreta premijera Srbije i Kosova, ako bi novi srbijanski premijer bio Boris Tadić, ali da se sastanak Nikolića i Jahjage smatra vjerojatnijim. Radio Slobodna Europa (RSE) također je prenio je kako se u strukturama EU ocjenjuje da bi trebalo doći do susreta na najvišoj razini između Beograda i Prištine te da se u Bruxellesu čeka formiranje nove srbijanske vlade, nakon čega slijedi ljetnja stanka, ali se nadaju da će do susreta doći relativno skoro, već u ranu jesen, prije izvješća Europske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana na putu eurointegracija, koji se očekuje u listopadu.

Pripreme za susret Nikolića i Jahjage, dodaje se, još uvijek nisu službeno započele u institucijama EU, Europskom vijeću ili Europskoj komisiji, ali se obavljaju na razini stručnjaka, u diplomatskim krugovima vodećih zemalja članica EU - Velike Britanije, Francuske i Njemačke. U međuvremenu, pojedini srbijanski političari, među kojima ponajviše predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, informacije o spremnosti srbijanskog predsjednika na otvaranje komunikacije s visokim dužnosnicima iz Prištine predstavljaju kao dodatan zahtjev odnosno pritisak Bruxellesa na Srbiju, a takvim su se tvrdnjama o novim pritiscima EU na Srbiju odmah, bez ikakva kritičkog otklona i neovisne provjere, pridružili i pojedini mediji u Srbiji.

Reagirajući na to, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je za RSE podsjetio da je inicijativa o spremnosti za susret na vrhu između Beograda i Prištine zapravo potekla iz Beograda, od srbijanskog predsjednika Nikolića, koji je proteklog tjedna, tijekom boravka u Bruxellesu rekao da je spreman sa svakim na Kosovu razgovarati osim s premijerom Kosova Hashimom Thacijem. ''On je sam rekao da je spreman na dijalog s gospođom Atifete Jahjagom, predsjednicom Kosova. To je izjava predsjednika Srbije i ja ne vidim nikakvu potrebu da se prave aluzije na Europsku uniju kada je takva izjava zapravo došla od srbijanskog predsjednika'', ustvrdio je Kacin.