c S
Dnevne novosti

Dogovor EU čelnika o korištenju 1 posto BDP-a za rast

26.06.2012 07:12 ZAGREB/RIM, 22. lipnja 2012.(Hina), Talijanski, francuski, njemački i španjolski čelnici usuglasili su se u Rimu o prijedlogu da se 1 posto europskog BDP-a namijeni za poticanje rasta, ali su se razišli o pitanju treba li i kako uvesti obveznice u borbi s dužničkom krizom u eurozoni, javljaju agencije.

Ipak su istaknuli da se poticanje rasta neće ostvarivati na štetu proračunske discipline, na minisummitu Italije, Francuske, Njemačke i Španjolske na kojemu čelnici trebaju pripremiti važan europski summit 28. i 29. lipnja. "Prva zadaća o kojoj smo se dogovorili je poticanje rasta, ulaganja i otvaranje radnih mjesta, bilo pomoću strukturnih reforma na nacionalnoj razini", bilo na temelju "nove agende na europskoj razini", rekao je talijanski premijer Mario Monti na tiskovnoj konferenciji.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je pak da su se čelnici četiriju najvećih gospodarstava u eurozoni dogovorili kako će "1 posto europskog BDP-a, to jest 120 do 130 milijarda eura, namijeniti za poticanje rasta". Odmah nakon toga, njemačka kancelarka je potvrdila taj zajednički cilj, koji je ocijenila kao "važan znak".

Angela Merkel, koja predvodi najjače europsko gospodarstvo što najviše doprinosi u fondove za spašavanje ugroženih zemalja eurozone, poduprla je paket za rast, ali nije spomenula nikakav napredak prema zajedničkoj odgovornosti za već stvorene dugove u eurozoni ili nove pozajmice. Merkel argumentira da bi 17 članica eurozone morale prenijeti nadzor nad nacionalnim proračunima i gospodarskom politikom na Bruxelles prije nego što bi Njemačka razmotrila izdavanje zajedničkih dužničkih obveznica.

Monti je kazao kako su čelnici u Rimu bili jedinstveni "ističući da dosad nije učinjeno dovoljno". No "čvrst temelj za rast može osigurati samo proračunska stega", upozorio je. "Euro treba ostati, svi to želimo", rekao je Monti, dodavši da europskim tržištima i građanima treba dati perspektivu "nepovratnosti tog velikog projekta koji je sve dosad bio uspješan a zove se euro".

"Ne treba nam manje Europe, nego više", dometnula je kancelarka, uputivši poziv da se "pošalje signal i da pojačamo političko jedinstvo". "Četiri zemlje su se dogovorile o tome", istaknula je. Francois Hollande je ipak postavio svoje uvjete kazavši da neće biti "prijenosa suvereniteta" EU-u "ne bude li više solidarnosti".

"Zajedno sa solidarnošću, trebaju vam i kontrole", uzvratila mu je kancelarka. Moramo "stvoriti politički ustroj kako bismo imali više kontrole i odgovornosti", opetovala je, zauzimajući se za prijenos suvereniteta kako bi se omogućilo funkcioniranje gospodarske unije.

"Važna poruka danas je, kazala je, da su rast i stabilne financije dvije strane iste medalje. Stabilne financije su preduvjet, ali nisu dovoljne ako ne potičete rast i otvaranje radnih mjesta", dopustila je kancelarka, zagovornica štednje. Španjolski premijer Mariano Rajoy istaknuo je pak da je "sretan" zbog rezultata ovog susreta koji će "utvrditi nepobitnu nepovratnost eura".