c S
Dnevne novosti

Suđenje za Lovas: kazne od 4 do 20 godina zatvora

27.06.2012 07:12 BEOGRAD, 26. lipnja 2012.(Hina), Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je u utorak prvooptuženog Ljubana Devetaka na 20 godina zatvora dok je preostalih trinaestoro optuženih osuđeno na kazne od 4 do 14 godina zatvora u završetku suđenja četrnaestorici optuženih za ratni zločin u Lovasu u listopadu 1991.

U obrazloženju presude navedeno je da su svi oni proglašeni krivima zbog kršenja pravila međunarodnog prava te je utvrđeno da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Za ratne zločine počinje u listopadu 1991. u Lovasu optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Kao pripadnici tadašnje lokalne vlasti, uz Devetaka koji je dobio maksimalnu kaznu, osuđeni su i Milan Devčić na 10 godina, Milan Radojčić na 13 godina te Željko Krnjajić na 10 godina zatvora.Osuđena su i četiri pripadnika tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), i to Miodrag Dimitrijević na 10 godina, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet godina i Radisav Josipović na četiri godine.Kao tadašnji pripadnici paravojne postrojbe ''Dušan Silni'' osuđena su šestorica optuženih.

Jovan Dimitrijević i Saša Stojanović dobili su po osam godina, Dragan Bačić i Aleksandar Nikolaidis po šest, Zoran Kosijer dobio je devet, dok je Petronije Stevanović, koji je u izjavama svjedoka tijekom suđenja bio često navođen kao jedan od najbrutalnijih, dobio 14 godina zatvora.

U reakciji na presudu zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić kazao je kako je tužiteljstvo veoma zadovoljno presudom za, kako je rekao, ovaj užasan zločin za koji bi se moglo reći da je jedan od najvećih zločina koji su se dogodili devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije.''Istodobno, danas je pravosuđe Srbije poslalo jasnu poruku poštovanja žrtava i isprike žrtvama za sve ono što se dešavalo tih nesretnih godina na našim prostorima.

Mislim da je od svega veoma važno da se vidi da nitko neće zaboraviti te žrtve i da će, kad – tad, one koji su počinili ovakve ili slične zločine dostići odgovarajuća kazna'', ustvrdio je Vekarić. Naglasio je kako treba odati priznanje sudećem vijeću pred kojim je vođen postupak, kao i brojnim svjedocima jer je, po njegovim riječima, ovo bio jedan od najnapornijih postupaka do sada vođenih u Odjelu za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Suđenje je započelo 17. travnja 2008., a tijekom sudskog postupka saslušano je ukupno 213 svjedoka, uključujući četrnaestoricu optuženih i jednog sudskog vještaka.Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dragovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom.

Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama. U optužnici je, između ostalog, navedeno da je teritorijalna vlast, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak.

Taj i slijedeći dan pripadnici postrojbe "Dušan Silni" okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.