c S
Dnevne novosti

Sabor o prijedlogu Zakona o kriterijima za kolektivno pregovaranje

28.06.2012 07:24 ZAGREB, 27. lipnja 2012.(Hina), Zastupnici Hrvatskoga sabora raspravili su prijedlog Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, a oporbeni zastupnici su upozoravali da je cilj zakona oslabiti sindikate i radnička prava te zaobilazno dokinuti Zakon o radu (ZOR), dok su vladajući, suprotno njima, isticali da se njime želi ojačati sindikalna scena i ojačati radnička prava.

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) tijekom višesatne pojedinačne rasprave rekao je kako niti jednu zemlju EU nije i neće iz krize izvući jeftino plaćen i ugnjetavan radnik. Smatra da taj prijedlog Zakona ide prema slabljenju sindikata i radničkih prava te se njime, kako je rekao, perfidno derogiraju prava iz ZOR-a.

"Na mala vrata se pokušava ukinuti primjena pravnih pravila, mada je Zoran Milanović obećao da ZOR neće dirati", rekao je Vukšić. Da se tim prijedlogom zakona umanjuju radnička prava, a pogoduje poslodavcima te se njime zadire u ZOR u svojim izlaganjima isticali i zastupnici HDSSB-a Dinko Burić i Boro Grubišić. Suprotno njima, SDP-ovci Peđa Grbin i Vanja Posavac, isticali su da se tim prijedlogom zakona potiče udruživanje sindikata i njihovo okrupnjivanje.

"Ovim zakonom će se sindikate nagnati da se udruže i da budu jači, ne samo kao sugovornika, nego i kao korektiv poslodavcima i Vladi", rekao je Grbin. Da će zakon utjecati na konsolidaciju sindikalnoga pokreta smatra i Posavac, koja je rekla da se njime propisuju odgovarajući, jednakovrijedni kriteriji reprezentativnosti udruga, sindikata i udruga poslodavaca za njihovu zastupljenost u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini.

Smatra da se zakonskim prijedlogom i štite interesi članova strukovnih sindikata, koji su brojem članova relativno mali, ali iznimno važni za područje na kojem djeluju. U završnom obraćanju ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić odbacio je bilo kakve insinuacije da taj prijedlog zakona ima bilo kakve veze sa kolektivnim pregovorima i da je taj zakon pritisak na sindikate.

Smatra kako je u Hrvatskoj tripartitni socijalni dijalog na niskoj razini, a sindikati se nisu učinkovito granski profilirali i osnažili za učinkovito uključivanje u europski socijalni dijalog i sudjelovanje u europskim sektorskim socijalnim vijećima.

"Ovim Zakonom želimo potaknuti udruživanje sindikata na temelju istih interesa pojedinih djelatnosti ili područja u cilju učinkovite zaštite interesa radnika, ali i radi sudjelovanja socijalnih partnera u europskom socijalnom dijalogu, jer 1. srpnja 2013. postajemo članica EU", rekao je Mrsić istaknuvši kako je Zakon apsolutno usklađen s Europskom socijalnom poveljom.

Ministar Mrsić zanijekao je i da se tim zakonom derogiraju prava iz ZOR-a. "ZOR smatramo Biblijom i držimo ga s dlanom na jednom pijadistalu. ZOR je jedan od temeljnih zakona koji određuje tržište rada u Hrvatskoj", istaknuo je Mrsić.

Sabor je kratko raspravio i o prijedlogu Zakona o potvrđivanju sporazuma između Europske komisije i hrvatske Vlade kojim se mijenja i nadopunjuje višegodišnji sporazum o financiranju od 2007. do 2010. godine.