c S
Dnevne novosti

Vlada i sindikati bez dogovora o izmjenama TKU-a

28.06.2012 07:16 ZAGREB, 27. lipnja 2012. Hina, Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi nisu postigli dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, a nastavak pregovora najavili su za ponedjeljak.

Ovo je bio očekivani uvodni krug kolektivnih pregovora, a na temelju Vladina prijedloga u pet točaka. Očekivano nije došlo do konačnog izjašnjavanja i dogovaranja o sadržaju izmjena, izjavio je novinarima potpredsjednik Vlade Neven Mimica nakon gotovo četverosatnih razgovora s predstavnicima sindikata javnih službi.

Mimica kaže da su razmotrili puno toga - proračunsku situaciju, obvezu održavanja fiskalne odgovornosti, naveli argumente koji su Vladu naveli da traži izmjenu TKU-a. Očekuje se da se sindikalna strana dogovori, da zauzme stavove o svakoj od pet predloženih izmjena, kazao je Mimica i nastavak pregovora najavio za ponedjeljak.

U ime sindikata javnih službi Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske kaže kako su čuli dosta argumenata Vlade, ali još uvijek nedovoljno da donesu odluku o smislenosti i pravednosti odricanja. Mi smo Vladi dali na razmišljanje kakve može dati kompenzacije i kakvog ima smisla odricanje koje se od nas traži, rekao je Mihalinec.

"Vladinih pet prijedloga osigurava smanjenje ukupnih izdataka za plaće za dvije milijarde kuna u ovoj godini", tek je kratko kazao Mimica koji, kao ni Mihalinec, nije želio iznositi bilo kakve detalje pregovora.

"Nije fer da to sada govorimo, već da razgovaramo, da pregovore vodimo za stolom, a ne preko medija", kazao je Mihalinec najavljujući da će više detalja sindikalisti dati na konferenciji za novinare. I Mimica se slaže da su kolektivni pregovori, socijalni dijalog, vrlo ozbiljna stvar i da u pregovaračkom procesu ne treba biti "izravnog prijenosa" detalja pregovora.

To su početni prijedlozi i očekujemo da i s naše i sa sindikalne strane može doći do izmjena, kazao je. Bez odgovora je tako ostalo i pitanje da li je među prijedlozima i smanjenje koeficijenta za minuli rad s 0,5 posto po godini staža na 0,3 posto.

Neslužbeno se pak može doznati da su među vladinim prijedlozima, uz to smanjenje koeficijenta za minuli rad i ukidanje božićnice u ovoj godini, i prijedlog o smanjenju dnevnice u Hrvatskoj sa 170 na 150 kuna te prijedlog da iduće godine nema ni jubilarnih nagrada niti regresa.

TKU, kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika, potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013. godine. Početkom lipnja počeli su razgovori predstavnika Vlade i sindikata o izmjenama TKU-a.