c S
Dnevne novosti

Hrvatska uz potporu Velike Britanije priprema uvođenje menadžera sudova

29.06.2012 07:16 ZAGREB, 28. lipnja 2012.(Hina), Britanska vlada je u suradnji s Vrhovnim sudom RH i Ministarstvom pravosuđa RH pružila potporu općinskim sudovima u Zagrebu, Rijeci i Splitu u uvođenju dužnosti ravnatelja (menadžera) sudova zaduženih za operativno upravljanje sudovima kako bi se povećala njihova učinkovitost, kazano je u četvrtak u Zagrebu na svečanom zatvaranju tog projekta.

Projekt "Općinski sudovi u Hrvatskoj - povećanje učinkovitosti/Razdvajanje pravosudnih i administrativnih ovlasti" provela je britanska konzultantska tvrtka Agencia Consulting čiji djelatnici imaju dugogodišnje iskustvo rada u britanskom pravosudnom sustavu, a plaćen je iz fonda Foreign Officea za buduće države članice EU-a.

Ravnatelj sudske uprave pružat će potporu sudskoj upravi, predsjedniku suda i raditi na općem unaprjeđivanju uspješnosti rada suda. "Uspješan završetak posla koji se provodio tijekom zadnje tri godine predstavlja važan korak za Hrvatsku. Projektni tim je blisko surađivao sa svim dionicima s ciljem dovođenja posla do točke u kojoj njegov ishod može biti prihvaćen Zakonom o sudovima te proveden. Potreba za ovim novim radnim mjestom naišla je na opće odobravanje i podršku.

Provedba zamisli brzo će dokazati Europskoj komisiji da reforma i dalje napreduje", istaknuo je predstavnik Agencia Consultinga Steve Jacobs, predstavljajući konačno izvješće o projektu. Po njegovim riječima, u početku bi se moglo imenovati ravnatelje (menadžere) u pilot sudovima, općinskim sudovima u Zagrebu (građanski), Splitu i Rijeci, što njihovi predsjednici nestrpljivo očekuju, a kasnije, po potrebi, i u drugim sudovima.

Idući korak donošenje je novog zakona koji će omogućiti provedbu sljedeće faze projekta, kazao je. "Učinkovito pravosuđe je ono što mora imati svaka zemlja kojoj je važna vladavina prava, a Hrvatskoj ona jest važna", kazao je tom prigodom šef Delegacije EU-a u RH Paul Vandoren, istaknuvši da učinkovito i neovisno pravosuđe omogućuje građanima lakše ostvarivanje njihovih prava, a ima i važne gospodarske i financijske posljedice jer može privući strana ulaganja.

Reforma pravosuđa ključan je element u procesu pristupanja EU čiji se napredak pozorno prati i nakon završetka pristupnih pregovora, naglasio je Vandoren, upozorivši da je u protekloj kalendarskoj godini zabilježeno povećanje broja neriješenih predmeta od 5,29 posto. Po statističkim podacima Ministarstva pravosuđa RH za 2011., na dan 31. prosinca 2011. na svim sudovima u Hrvatskoj bilo je ukupno 827.102 neriješenih predmeta, što u odnosu na prethodnu godinu, na kraju koje je ostao neriješen 785.561 predmet, predstavlja povećanje broja neriješenih predmeta za 5,29 posto.

Priliv predmeta u 2011., u odnosu na 2010. povećan je sa 1.639.570 na 1.653.640 ili za 0,86 posto. Komentirajući taj podatak, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin istaknuo je da je Hrvatska smanjila broj općinskih sudova sa 107 na 66, od kojih 34 rade kazneno, a ta će se racionalizacija i dalje nastaviti. U zadnjih pet godina, po njegovim riječima, povećan je broj riješenih starih predmeta (starijih od tri godine) u prvostupanjskim postupcima za više od 36 - 37 posto na godinu.

Porast broja starih neriješenih predmeta odnosi se na drugostupanjske postupke na županijskim sudovima, objasnio je, istaknuvši da se svake godine u drugom stupnju riješi od 66.000 do 70.000 predmeta. Povećanje broja neriješenih predmeta od 25.000 do 30.000 odnosi se na prekršajne sudove, dok je broj kaznenih predmeta smanjen s 49.000 na 28.000 (USKOK, ratni zločini, opći kriminalitet).

Kaznenih predmeta starijih od tri godine 2005. bilo je 15.150, a na kraju 2011. bilo ih je oko tri tisuće, dok bi ih na kraju ove godine trebalo biti manje od dvije tisuće, kazao je. "To govori da mi pratimo situaciju, da ćemo je pratiti i da ćemo stalno donositi mjere da te brojke poboljšamo, ali nikada na račun kvalitete (...)", istaknuo je Hrvatin.