c S
Dnevne novosti

Prezentacija rada saborskog izaslanstva u PS NATO-a

29.06.2012 07:08 ZAGREB, 28. lipnja 2012.(Hina), Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a održalo je u četvrtak prezentaciju na kojoj je bio malen broj saborskih zastupnika iako joj je cilj bio upoznati upravo hrvatske parlamentarce s radom Izaslanstva u predstavničkom tijelu NATO-a.

Po riječima voditelja Izaslanstva Borisa Blažekovića, osnovni cilj prezentacije bio je upoznati saborske zastupnike s radom Izaslanstva, a u okviru misije i šire političke uloge Parlamentarne skupštine NATO-a. I Blažeković i članica Izaslanstva Sandra Petrović upozorili su kako se na prezentaciju odazvao malen broj zastupnika, a suradnju sa saborskim odborima ocijenili su ionako slabom.

"Javnost parlamentarne zastupnike doživljava kao nužno zlo, nepotrebno, koje samo troši novac, jeftino se hrani i ništa ne radi", rekao je Blažeković i dodao da prezentacijama poput ove želi promijeniti taj dojam. Najavio je da će njegovo Izaslanstvo jednom na godinu izvještavati o tome što je ostvarilo.

Hrvatski je sabor na 3. sjednici u veljači donio Odluku o imenovanju Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. U njemu su uz voditelja Blažekovića i Davor Božinović, Marin Jurjević, Davor Ivo Stier i Sandra Petrović. Parlamentarna skupština međunarodna je organizacija predstavnika nacionalnih parlamenata 28 zemalja članica NATO-a i 14 pridruženih članica.

Hrvatski sabor je u svibnju 2000. dobio status pridruženog člana Parlamentarne skupštine, a ulaskom Hrvatske u NATO 1. travnja 2009. članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a dobili su status punopravnih članova Skupštine i pravo glasa.

Članovi glasuju pojedinačno, mogu glasovati "za" ili "protiv" ponuđenog prijedloga, a odluke se donose jednostavnom većinom, natpolovičnom većinom glasova prisutnih zastupnika. Ciljevi Parlamentarne skupštine NATO-a primarno su vezani uz zastupničku ulogu na području obrane i sigurnosti.

Kako se pitanje sigurnosti u svijetu mijenjalo, a mijenjao se i NATO, Parlamentarna skupština je dobila veću ulogu u obrani i sigurnosti. Tradicionalni su zadaci Skupštine nadzor obrane i oružanih snaga, uključujući odobrenje rashoda NATO-a i inozemnu provedbu zaključaka Skupštine, te rad na postizanju konsenzusa i osiguravanja transparentnosti.