c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi za ukidanje posebnog poreza na plovila

03.07.2012 07:20 ZAGREB, 2. srpnja 2012.(Hina), Saborski klubovi podržali su izmjene Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, kojim se plovila izuzimaju od obveze plaćanja posebnog poreza pri uvozu ili proizvodnji i prodaji u Hrvatskoj.

U Vladi, kao predlagatelju zakonskih izmjena, ističu da će se time stvoriti bolji uvjeti za povećanje proizvodnje domaćih proizvođača plovila i ostvarivanje većih prihoda od prodaje. Očekuju i povećanje broja vlasnika plovila iz drugih država koji će zbog ukidanja ovoga posebnog poreza svoja plovila registrirati u Hrvatskoj, što će imati pozitivne efekte na povećanje javnih prihoda s osnova drugih javnih davanja koja se naplaćuju na registrirana plovila.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac kazao je kako zakon nije postigao željene učinke, nego suprotno, usporio je razvoj malih proizvođača polovila - prije primjene zakona bilo ih je 105 s 2500 zaposlenih, a sada ih je 85 s 1600 zaposlenih. Nadica Jelaš (SDP) je bivšu, HDZ-ovu vlast prozvala da je, pod argumentacijom donošenja antirecesijskih mjera, donijela poseban porez kao populističku mjeru koja nije imala nikakvog učinka, a za posljedicu je imala dovođenje malih proizvođača brodica i jahti na rub kolapsa.

"Zakon je bio populistička mjera - zbog jedne šnicle ubijena je krava", poručila je Jelaš. To što zakonske izmjene ne predviđaju i ukidanje posebnog poreza na automobile obrazložila je time što se automobili, za razliku od plovila, ne proizvode u Hrvatskoj. S tom se tezom nije složio Mladen Novak (Hrvatski laburisti), rekavši da je preko 80 posto plovila u Hrvatskoj uvezeno. "No, ako ćemo time spasiti nekoliko radnih mjesta bit ću oduševljen, ne samo zadovoljan", poručio je.

Kao i Novak, ni Branko Bačić (HDZ) nije se složio s tvrdnjom vladajućih da je krah male brodogradnje uvelike uvjetovan baš tim zakonom, ističući da je do pada proizvodnje i radnih mjesta u maloj brodogradnji prije svega došlo zbog svjetske krize i recesije. U ime HDZ-a podržao je predložene izmjene, kojima će se, naglasio je, olakšati poslovanje malih proizvođača plovila, a vladajuće je pozvao da u tom smislu više rade na smanjivanju, a ne povećanju poreznog opterećenja.

"Svako porezno rasterećenje je dobrodošlo, posebno ako dolazi od ove Vlade jer ni jedna takva mjera do sada nije došla", poručio je Bačić. Petar Baranović (HNS) izrazio je zadovoljstvo bliskošću stavova s HDZ-om oko male brodogradnje, naglasivši da je Vlada čvrsto okrenuta rastu industrije, pa tako i male brodogradnje. "Recesiju još ne možemo ukinuti, ali možemo ovu trošarinu", poručio je Baranović.