c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora ukidanju naknade za teleoperatere

03.07.2012 07:28 ZAGREB, 2. srpnja 2012.Hina, Hrvatski sabor je zasjedanje nastavio raspravom o predloženom prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, kojim bi se od 1. srpnja ukinuo šestpostotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji.

Obveznici plaćanje te naknade obvezni su do 15. srpnja ove godine platiti naknadu i nadležnoj Poreznoj upravi podnijeti izvješće o pruženim uslugama u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama za lipanj 2012. godine. Ukidanjem plaćanja navedene naknade, ističu u Vladi, stvaraju se uvjeti za smanjenje cijena usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, kao i za povećanje investicijske aktivnosti u tom sektoru.

Zakon bi prestao važiti 1. srpnja ove godine. Saborski klubovi u raspravi su podržali predloženi zakon. No, Martina Dalić je u ime HDZ-a prozvala vladajuće da ovaj zakon - koji je bivša vlast ukinula u listopadu prošle godine, da bi ga nova vladajuća većina ponovno donijela u veljači ove godine, a sada ga opet ukida - na najbolji način ilustrira lošu ekonomsku politiku ove Vlade.

"Ovo je dobra ilustracija svih manjkavosti i slabosti ekonomske politike", poručila je Dalić, prozivajući Vladu da ekonomsku politiku vodi po principu da poslovno uspješnima ne oprašta profitabilnost i uspješnost, već da ih zbog toga treba oporezovati i kazniti. Kao drugi loš princip vlasti navela je onaj da svijet počinje s onima koji su došli na vlast, a da su oni bivši sve radili pogrešno. "Taj princip je kratkog i za ekonomiju štetnog daha", poručila je Dalić vladajućima.

Iz SDP-a su odbacili njezine prozivke, ističući da je zakon ispunio svoju svrhu u pet mjeseci koliko je bio na snazi. Nenad Stazić tako je istaknuo da je zakon razriješio dvojbe mobilnih operatera hoće li plaćati porez ili ulagati u svoje poslovanje, te da Vlada, kada su se operateri odlučili na ulaganje, taj namet ukida. Ivo Jelušić je u ime Kluba SDP-a naglasio kako zakon nije ni bio trajno rješenje, već mjera kojom se natjeralo teleoperatere da "enormnu dobit" investiraju u Hrvatskoj, odnosno u bolju vlastitu infrastrukturu, ali i da se nešto "slije" u državni proračun.

"Bila je to jasna poruka - gospodo, dobro živite i imate novca, investirajte u vlastitu infrastrukturu, poboljšajte usluge i ovaj namet nećete imati", poručio je. I Natalija Martinčević (HNS) kazala je da je zakon predstavljao snažan signal teleoperaterima da promijene dosadašnji pristup, koji se uvelike sveo samo na visoke marže i ostvarivanje ekstra profita, te pokažu solidarnost u krizi i gospodarskom oporavku.

Hrvatski laburisti, pak, smatraju kako Zakon, odnosno namet od 6 posto na prihode od telefonskih razgovore te SMS i MMS poruka, ne treba ukidati, jer se, istaknuo je Branko Vukšić, u zadnjih pet mjeseci ništa nije promijenilo. "Ova je odluka licemjerna jer se u pet mjeseci ništa nije promijenilo, Hrvatska nije izašla iz recesije", poručio je Vukšić, ocijenivši da je ukidanje zakona iznuđeno pod pritiskom velikih kompanja poput HT-a.

Iznio je podatke po kojima je HT lani ostvario neto dobit od 1,8 milijardi kuna, a da svake godine otpušta na stotine radnika. "Samo je skupljao profit i izvozio ga iz Hrvatske te jačao privredu ne Hrvatske, već svoje matične zemlje", kazao je Vukšić.