c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o izmjenama Zakona o HRT-u

04.07.2012 07:22 ZAGREB, 3. srpnja 2012.(Hina), U nastavku saborske rasprave po klubovima o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) zastupnici vladajuće koalicije isticali su kako će izmjene pridonijeti transparentijem i učinkovitijem radu HRT-a, dok oporbeni zastupnici smatraju kako HRT, kao javni medij, vladajući pretvaraju u instrument vlasti i svoje politike.

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti - Stranka rada) ocijenio je kako su izmjene i dopune Zakona o HRT-u najlošiji akt vezan uz medije u 22 godine hrvatskoga višestranačja te da su problemi koji će njima nastati nepopravljivi. Optužio je vladajuću koaliciju da s jedne strane govore da ih HRT ne zanima, ali će ga kontrolirati, a s druge povlači poteze koji će ugušiti jedini javni medij u Hrvatskoj.

Ravnatelj HRT-a će biti 'iznad svega, pa i Sabora', bit će 'nadstručan' od sviju za novinarstvo, bit će stručan i za poslovanje. Nema te osobe koja ima sva ta znanja i vještine, rekao je Vukšić upozorivši da način izbora urednika ne osigurava njihovu samostalnost. Zastupnik Hrvatskih laburista upozorio je i da, predloženim izmjenama, Programsko vijeće HRT-a ni o čemu ne odlučuje i postat će debatni klub.

To je pljuska javnosti koja se isključuje iz odlučivanja, ali joj ostaje plaćanje 'rtv pretplate', kazao je. Predloženim izmjenama javna televizija izgubila je svaku šansu i uvodi se državna i stranačka cenzura i politika će potpuno zagospodariti javnim medijem, naglasio je Vukšić.

Goran Beus Richembergh (Klub HNS-a) rekao je kako je dobro da se izmjenama i dopunama unaprjeđuju neki instituti, prije svega preveniranje blokada Nadzornog odbora i Programskog vijeća, da se imenovanje glavnih urednika i urednika programa provodi transparentnije. Odbacio je tvrdnje da se Europska komisija protivi donošenju izmjena zakona, kazavši da je mišljenje s preporukama došlo iz Uprave za proširenje, a ne iz Glavne uprave za medije koje je stručno za to područje.

U ime Kluba HDSSB-a zastupnik Dinko Burić ocijenio je da vladajuća koalicija želi uspostaviti kontrola nad medijima kako bi se kontroliralo mišljenje građana i razuvjeriti ih da sve lošije žive i da su sve siromašniji, te da je sve to na njihovu korist i dobrobit. Ključnim pitanjem smatra izbor glavnog ravnatelja i njegove ovlasti da bira glavne urednike.

Upitao je zašto je izbjegnuta javna rasprava i zašto se toliko žuri s izmjenama i dopunama zakona o HRT-u kao da je izvanredno stanje, iako drži da određeno izvanredno stanje i jest ali u vladajućoj koaliciji. Josip Kregar (klub SDP-a) rekao je da je zakon nužan, jer na to sile odnosi i situacija na HRT-u, koji zaslužuje i traži jače vodstvo. Ne može se unaprijed diskvalificirati bilokoja politika koja će uzeti taj zakon kao instrument, kao nedemokratska ili protiv slobode medija.

Jasen Mesić (klub HDZ-a) istaknuo je kako se žuri s donošenjem izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji da bi se do 15. srpnja mogao postaviti privremeni ravnatelj, jer ostane li na snazi stari zakon, vladajući ne bi mogli imenovati koga žele u Programsko vijeće i Nadzorni odbor te imenovati glavnog ravnatelja koji bi postavljao glavne urednike.