c S
Dnevne novosti

Ratifikacija pristupnog ugovora u Finskoj moguća do kraja godine

04.07.2012 07:16 ZAGREB, 3. srpnja 2012.(Hina), Proces ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske u EU mogao bi u finskom parlamentu biti okončan do kraja ove godine, izjavio je u utorak finski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Juha Ottman,a prenosi saborski Ured za odnose s javnošću nakon susreta potpredsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Josipa Leke s Ottmanom.

Potpredsjednik Leko primio je veleposlanika Ottmana u nastupni posjet, dodaje se u priopćenju. Finska Hrvatsku smatra pričom o uspjehu, najprije u pogledu članstva u NATO-u, a sada i u pogledu članstva u EU, istaknuo je veleposlanik Ottman dodavši kako je Hrvatska pozitivan primjer ostatku regije i zemljama koje imaju europske aspiracije.

Kazao je kako bi ratifikacija Ugovora o pristupanju u finskom parlamentu mogla započeti na jesen, u kojem slučaju bi procedura bila zaključena do kraja godine. Izrazio je razumijevanje za sporiji tijek reformi u pravosuđu kazavši kako one traju godinama, ali je važno da one ne prestanu s ulaskom u EU.

Potpredsjednik Leko je izrazio uvjerenje da je pripremljen dobar pravni i organizacijski okvir u cilju ostvarenja autonomije u pravosuđu. S finskim veleposlanikom je razgovarao i o mogućnosti suradnje parlamenata upravo u cilju što bolje pripreme Hrvatskog sabora za njegovu ulogu u okviru hrvatskog članstva u EU.