c S
Dnevne novosti

Austrija ratificira Ugovor o pristupanju RH EU-u

04.07.2012 07:20 ZAGREB, 3. srpnja 2012.(Hina), Austrijski parlament trebao bi u srijedu ratificirati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a tom će događaju biti nazočan i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, najavljeno je iz hrvatskog parlamenta.

Austrijski parlament završava rad prije ljetne stanke sjednicom koja će trajati od srijede do petka i ima bogat dnevni red. Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora na dnevnom je redu u srijedu navečer.

Uz nazočnost ratifikaciji, Josip Leko također bi se trebao sastati s predsjednicom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Barbarom Prammer, a moguć je i kurtoazni susret s predsjednikom vlade Wernerom Faymannom. Leko bi također trebao posjetiti prostorije Hrvatskog centra u Beču.

Dosad je hrvatski Ugovor o pristupanju ratificiralo deset zemalja, prva je bila Slovačka 1. veljače a zadnja 26. lipnja Rumunjska čiji je šef države Traian Basescu ugovor potpisao 2. srpnja.

Između njih ugovor su ratificirale Mađarska, Bugarska, Italija, Malta, Latvija, Litva, Cipar i Češka. Pristupni je ugovor Hrvatska potpisala 9. prosinca u Bruxellesu, a procesi ratifikacije u svim članicama EU-a trebali bi završiti do 30. lipnja 2013. Dan poslije, 1. srpnja, Hrvatska će postati punopravna članica EU-a.