c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba protiv izmjena Zakona o sigurnosnim provjerama

06.07.2012 07:22 ZAGREB, 5. srpnja 2012.Hina, Saborska oporba u objedinjenoj raspravi nije podržala izmjene Zakona o sigurnosnim provjerama i Zakona o tajnosti podataka, a HDZ je upozorio da predloženo snižavanje razine sigurnosne provjere dužnosnika otvara mogućnost ugroze nacionalne sigurnosti.

Zakonske izmjene predviđaju da se osobe izabrane na dužnosti i imenovane od Vlade ubuduće više neće sigurnosno provjeravati na temelju Upitnika za provjeru I., već III. stupnja. Naime, I. stupanj omogućuje Sigurnosno-obavještajnoj agenciji provjeru svih računa osoba, njihovih životnih navika i stavova od navršene 18. godine života do dana provjere, razgovore s njihovim susjedima, poligrafsko ispitivanje te prisluškivanje.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako je dosadašnji sustav provjere opterećivao obavještajni sustav zbog nesrazmjerno velikog broja osoba, što opterećuje sustav i smanjuje učinkovitost na drugim zadaćama. U tom smislu, rekao je, ne postoje zapreke da se imenovani dužnosnici podvrgnu sigurnosnim provjerama prema metodologiji III. stupnja koja se odnosi na klasificirane podatke stupnja tajnosti "povjerljivo", dok se za I. stupanj radi o podacima s oznakom "vrlo tajno".

Miroslav Tuđman se u ime HDZ-a usprotivio predloženom snižavanju razine sigurnosnih provjera za državne dužnosnike kojima bi se izdavao certifikat na temelju kojega mogu raspolagati klasificiranim podacima. "Ne samo da nema provjere za najviše dužnosnike, nego se taj krug još proširuje", poručio je Tuđman, upozorivši da je takvo postupanje u suprotnosti s ugovorima koje je Hrvatska potpisala s međunarodnim partnerima te se uvode dvostruki standardi u odnosu domaćih i međunarodnih klasificiranih dokumenata.

Tuđman je predloženo rješenje vladajućih ocijenio logičnim "s obzirom što slušamo zadnjih šest mjeseci - da nisu potrebni javni natječaji za članstvo u upravnim i nadzornim odborima". "Ovim se zakonom ide korak dalje i doslovno se kaže - ljude od našeg povjerenja ne mora se provjeravati", poručio je.

Josip Đakić (HDZ) istaknuo je da je nužna stroga primjena sigurnosne provjere, kako se, naglasio je, ne bi ponavljali slučajevi poput onog da Vlada na visoke dužnosti kani imenovati osuđene HNS-ovca Srećka Ferenčaka i SDP-ovku Sanju Kalamburu.

"To je krimen i grijeh kao što je Sanaderov i Barašićev", poručio je Đakić, na što su mu iz SDP-ovih klupa uzvratili da su osobe poput bivšeg premijera Ive Sanadera i bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića prošli sigurnosne provjere, ali da to nije onemogućilo njihovu upletenost u nezakonitosti.

Ana Lovrin (HDZ) ocijenila je kako se premijeru Zoranu Milanoviću ne bi događali kadrovski gafovi da je primjenjivan sustav sigurnosne provjere. "Kao da je dragi Bog rekao - dobili ste moje povjerenje pa sigurnosna provjera više nije potrebna", kazala je.

Dražen Đurović najavio je da će HDSSB biti suzdržan prema zakonskim izmjenama, prigovorivši obavještajnoj zajednici da ne radi svoj temeljni posao zaštite nacionalne sigurnosti. "Korupcijska hobotnica u vrhu državne vlasti funkcionirala je godinama i o njoj su mnogi, ako nisu sudjelovali, znali. Izgleda da samo protuobavještajni sektor o tome nije bio obaviješten", kazao je.