c S
Dnevne novosti

Sabor: raspravljen prijedlog izmjena Zakona o akademskim i stručnim nazivima

06.07.2012 07:20 ZAGREB, 5. srpnja 2012.(Hina), Saborski zastupnici završili su s radom dovršivši raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju kojim se uređuje pitanje stjecanja akademskog stupnja doktora znanosti te usklađuje sustav kvalifikacija u hrvatskom visokom obrazovanju s razinama studija iz Europskoga prostora visokog obrazovanja (tzv. Bolonjski proces).

Predloženim zakonom omogućit će se širina znanstvenog djelovanja doktorima znanosti, kao i odgovarajuća zaštita stečenih prava osoba koje su sveučilišne odnosno stručne studije završile sukladno ranije važećim propisima, uz osnaženje njihove ravnopravnosti na tržištu rada i očuvanje zajamčenog prava na rad, navode predlagatelji.

Zastupnici sutra nastavljaju s radom raspravom o prijedlogu zakona o zabavnim i posebnim automatima za igru, kojim se uređuju sustav, vrste i uvjeti priređivanja igara na zabavnim i posebnim automatima, postupak dobivanja i oduzimanja odobrenja za priređivanje igara, način i uvjeti plaćanja poreza na zabavne i posebne automate za igru, nadzor nad priređivanjem igara te kaznene odredbe.

Očekuje se da će donošenje novoga zakona pridonijeti znatnom povećanju prihoda lokalne uprave i samouprave, jasnom definiranju i uređivanju tržišta zabavnih igara po uzoru na rješenja u drugim europskim zemljama.

Također, eliminiranje ilegalnih tzv. zabavnih automata (pokeri) u ugostiteljskim objektima koji nisu pod kontrolom države i ne plaćaju poreze te su nelojalna konkurencija priređivačima igara na sreću. Očekuje se i novo zapošljavanje u toj djelatnosti te poticanje proizvodnje zabavnih i posebnih automata u Hrvatskoj.