c S
Dnevne novosti

Sabor: Markov trg za devet dana otvoren za prosvjede

09.07.2012 07:24 ZAGREB, 6. srpnja 2012.Hina, Nakon sedam godina zabrane zagrebački Trg sv. Marka od 15. srpnja otvara se za javna okupljanja i mirne prosvjede, odlučio je Hrvatski sabor, izmijenivši Zakon o javnom okupljanju.

Za zakonske izmjene glasovalo je 90 zastupnika, 26 ih je bilo protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan. Javna okupljanja i prosvjedi bit će ograničeni na prostor 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda, a na takvom okupljanju moglo bi sudjelovati najviše do 1500 sudionika koji bi mogli pristupiti Markovu trgu i tamo ostati između 8 i 22 sata. Grad Zagreb ima obvezu u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona na odgovarajući način, na južnoj strani Markova trga, označiti prostor na kojem se može održavati mirno okupljanje i javni prosvjed.

Sabor je većinom glasova izmijenio Zakon o HRT-u, po kojemu će parlament kvalificiranom, odnosno većinom svih zastupnika birati sva upravna tijela nacionalnog radija i televizije - glavnog ravnatelja, Ravnateljstvo, Programsko vijeće i Nadzorni odbor. Nadzorni odbor i Programsko vijeće HRT-a mogu biti konstituirani kad je imenovana većina članova tih tijela, čime se, uvjeravaju vladajući, osigurava nesmetano djelovanje tih tijela ako dođe do zastoja u postupku imenovanja ili promjene dijela članova.

Glavni ravnatelj HRT-a na temelju provedenog javnog natječaja, uz prethodno pribavljeno mišljenje novinara i drugih zaposlenika iz članka 20. stavka 5. ovoga Zakona, imenuje i razrješava glavne urednike na HRT-u. Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a mora biti imenovan u osam dana, nakon što promjene zakona budu objavljene u Narodnim novinama. Saboru ga predlaže Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, bez javnog natječaja na rok od šest mjeseci. Rok za raspisivanje natječaja za glavnog ravnatelja određen je na 90 dana.

Sabor je izmijenio Opći porezni zakon koji predviđa objavu popisa poreznih dužnika. Taj popis dospjelih i nenaplaćenih dugova sadržavat će dugovanja 'starija' od 90 dana. Na popisu će se naći fizičke osobe s ukupnim iznosom duga većim od 100.000 kuna, pravne osobe s dugom većim od 300.000 kuna te ostali porezni obveznici kojima iznos duga premašuje 15.000 kuna. Popis dužnika neće sadržavati podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je porezno tijelo odobrilo odgodu ili obročno plaćanje duga ili reprogramiranje naplate poreznog duga.

Zastupnici su odlučili o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, pa se od 1. srpnja ukida šestpostotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji. Izmijenili su Zakon o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, čime se plovila izuzimaju od obveze plaćanja posebnog poreza pri uvozu ili proizvodnji i prodaji u Hrvatskoj.

Dopunjen je Zakon o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom i prihvaćena izvješća o izvršenju Državnog proračuna za 2011. godinu te o njegovoj reviziji. Sabor je donio Zakon o javno-privatnom partnerstvu i izmijenio Zakon o udomiteljstvu, Zakon o zaštiti potrošača te Zakon o Hrvatskoj zakladi za znanost, a u drugo čitanje upućeni su Zakon o zabavnim i posebnim aparatima za igru te izmjenama Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju.

Donesen je i Zakon o uspostavi institucionalnog okvira za korištenje strukturnih instrumenata EU te potvrđen Sporazum o financiranju između Vlade i Europske komisije u okviru programa IPA 3. Sabor je dopunio dnevni red sjednice s 20-tak novih točaka, među kojima i konačnim prijedlogom Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, te predloženim Zakonima o financijskom poslovanju, i sportskoj inspekciji.