c S
Dnevne novosti

Referendum za rušenje Zakona o MPO

09.07.2012 07:14 ZAGREB, 7. srpnja 2012.(Hina), Građanska inicijativa "I ja sam bio embrij" najavila je da će - ako se usvoji Zakon o medicinskoj pomognutoj oplodnji (MPO) čiji će konačni prijedlog ovaj tjedan biti u Hrvatskom saboru na drugom čitanju - najesen krenuti u provedbu referenduma kojim bi taj zakon srušili.

Vladajuća elita na nedemokratski način, u vrijeme godišnjih odmora, želi potiho progurati zakon koji se tiče temeljnih pitanja poštivanja ljudskog života i prava na život, rekao je na konferenciji za novinare Krešimir Miletić, voditelj inicijative "I ja sam bio embrij".

Naglasio je kako se donošenjem takvog zakona ignorira više od 133 tisuća potpisa hrvatskih građana koji su u 500 katoličkih župa potpisali peticiju protiv njega, ali i vrijeđaju Ustav RH, Konvencija o pravima djeteta, Deklaracija UN-a o ljudskim pravima i Hipokratova zakletva.

Zar je stvarno potrebno ići u trošak referenduma da bi vlast uvažila mišljenje građana, tisuća zdravstvenih djelatnika, stotina liječnika i predstavnika svih vjerskih zajednica, upitao se Miletić, pozvavši građane da se pridruže njihovoj inicijativi.

Naglasivši kako je on jedan od rijetkih liječnika koji se usudi slobodno govoriti o toj temi, ginekolog Ante Čorušić smatra netočnom tvrdnju predlagatelja zakona da on pridonosi pronatalitetnoj politici jer se, rekao je, godišnje u Hrvatskoj rodi 42 do 43 tisuće djece, a samo jedan do 1,5 posto začeto je umjetnom oplodnjom.

Po njegovim riječima, država za takve postupke izravno izdvaja 45 milijuna kuna, a bilo bi bolje da taj novac usmjeri za pomoć obiteljima s više djece i za potporu za svako novorođenče. Vezano za neke metode iz postupka medicinski potpomognute oplodnje Čorušić rekao kako je stimulacija 12 jajnih stanica ozbiljan rizik za zdravlje žene u što se, kako kaže, sam uvjerio operirajući pacijentice koje su oboljele nakon takvih postupaka, a spornim ističe i što se ženi kod umjetne oplodnje vraćaju samo dva zametka, a "ostali zametci se žrtvuju".

Pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić, profesor bioetike, smatra kako predloženi Zakon o medicinskoj pomognutoj oplodnji dovodi u pitanje temeljne vrednote s kojima ne smije biti pogađanja. Razni surogati umjetne oplodnje s mnoštvom negativnosti moralno su neprihvatljivi, a budući da zakon mora biti čuvar vrjednota oni su i zakonski neprihvatljivi, razaraju obitelj, brak i pojedinca, naglasio je mons. Pozaić.

Potporu inicijativi i obećanje da neće poduprijeti taj zakon u Hrvatskom saboru na konferenciji su dali i zastupnik HDZ-a Davor Stier i zastupnica i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić. SDP pokušava ubrzati proces bez stručne rasprave, a kod izglasavanja čak nisu o tom pitanju niti spremni svoje zastupnike osloboditi partijske stege, ocijenio je Stier, dodavši da je HDZ protiv industrije umjetne oplodnje koja stavlja profit ispred ljudskog života.

Tomašić drži nedopustivim da država s katoličkom većinom stanovništva donosi taj zakon, s obzirom da je u svijetu samo pet država s liberalnijim zakonima od toga. Protiv smo manipulacije manjine nad, na žalost, šutljivom većinom, a možda se i namjerno ide na rušenje obitelji kao temelja države, dodala je Ruža Tomašić.

Među ostalim, inicijativa "I ja sam bio embrij" smatra da je predloženi Zakon o medicinskoj pomognutoj oplodnji diskriminatoran prema građanima koji plaćaju doprinose za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), jer u zakon nije uvršteno pravo na FertilityCare i NaPro tehnologiju liječenja neplodnosti, kao dokazane prirodne metode liječenja neplodnosti, te što on omogućuje da žene bez partnera idu na postupak medicinski potpomognute oplodnje i tako uskraćuju pravo djetetu na oba roditelja.