c S
Dnevne novosti

Sabor o konačnom tekstu izmjena Poslovnika

09.07.2012 07:20 ZAGREB, 8. srpnja 2012.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o konačnom prijedlogu odluke o izmjenama Poslovnika Hrvatskog sabora koji, za razliku od prvog čitanja, sadrži i obvezu zastupnika da se kod dolaska u Sabor evidentiraju elektroničkom karticom.

Po tom prijedlogu Odbora za Ustav i Poslovnik, zastupnici bi svoj izostanak sa sjednice trebali pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svoga kluba ili radnog tijela, no predloženo rješenje ne predviđa nikakve sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor i svoj izostanak ne opravdaju.

Vladajuća većina predlaže i ukidanje instituta ispravka netočnog navoda te proširenje instituta replike, ističući da se ispravak netočnog navoda u sabornici često zlorabio na način da se o jednoj temi moglo govoriti nekoliko puta te dulje od vremena koje propisuje Poslovnik.

Stoga predlažu ukidanje tog instituta, ali i izmjenu, odnosno proširenje instituta replike tako da će zastupnik moći replicirati i predstavniku Vlade te kluba zastupnika.

Replika zastupnika, odnosno odgovor na repliku, ne bi mogao trajati dulje od dvije minute, a zastupnik bi mogao na repliku odgovoriti samo jednom, i to na osnovno izlaganje.

U konačnom prijedlogu izmjena Poslovnika vladajući su odustali od rješenja po kojem se na plenarnoj sjednici ne bi odmah odlučivalo o prigovoru zastupnika za povredu Poslovnika.

Izmjene Poslovnika predviđaju i da se na radna mjesta u klubove zastupnika osobe mogu primiti u državnu službu na određeno vrijeme bez prethodne provedbe javnog natječaja, odnosno oglasa za primanje u državnu službu.

Na teret proračuna Sabora klubovi bi zapošljavali državne službenike do prestanka mandata pojedinog saziva Sabora, a po prestanku mandata tog saziva službenici bi se raspoređivali na slobodna radna mjesta za koja ispunjavaju uvjete.