c S
Dnevne novosti

Josipović u Beču na potpisivanju Ugovora o pristupanju EU-u

09.07.2012 07:18 ZAGREB, 8. srpnja 2012.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak će boraviti u Beču, na poziv austrijskog predsjednika Heinza Fishera koji će u nazočnosti svog hrvatskog kolege staviti potpis na hrvatski Ugovor o pristupanju EU-u čime se završava ratifikacijski proces u Austriji.

Predsjednik Fischer potpisat će ratifikacijski dokument kojim se potvrđuje odluka austrijskog parlamenta o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora. Dvojica će predsjednika prigodom svog susreta također razgovarati o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Austrije.

Austrija je čitavo vrijeme podupirala Hrvatsku tijekom pristupnog procesa a prigodom ratifikacije ugovora u austrijskom parlamentu 4. srpnja od većine se zastupnika moglo čuti kako se vesele ulasku Hrvatske u Uniju i daljnjoj suradnji u njezinu okviru, te kako Hrvatska zemljopisno, povijesno i politički već pripada toj asocijaciji.

Austrijski je parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor 4. srpnja, sa 152 glasa za i sedam protiv. Ratifikaciji u Nacionalnom vijeću, donjem domu parlamenta koji ima 183 zastupnika a prisutnih je na ratifikaciji bilo 159, nazočan je bio potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Hrvatski su pristupni ugovor u svojim istupima u raspravi poduprli predstavnici gotovo svih parlamentarnih stranaka. Slobodarska stranka (FPOe) bila je protiv, pojasnivši svoje stajalište problemom restitucije austrijskih građana koji Hrvatska nije riješila.

"Čestitam vam na ratifikaciji ugovora i pozdravljam Hrvatsku kao buduću 28. članicu Unije", kazao je u svom govoru pred austrijskim parlamentarcima u srijedu potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger. Gornji dom parlamenta, Savezno vijeće, ugovor je ratificirao u petak. Od nazočnih 55 zastupnika 53 je glasovalo za i dvoje protiv.

Austrija je jedanaesta zemlja EU-a koja ratificira hrvatski pristupni ugovor. Prva je bila Slovačka, a nakon nje to su učinile Bugarska, Cipar, Češka, Italija, Litva, Latvija, Mađarska, Malta i Rumunjska. Da bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja 2013., ugovor do tada moraju ratificirati sve zemlje članice.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u petak je u Dubrovniku pozvao zemlje Europske unije, one koje to još nisu učinile, da ratificiraju Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. "Pozivam preostale zemlje Europske unije da ratificiraju naš pristupni ugovor kako bi Hrvatska na vrijeme postala članica EU-a", kazao je u petak premijer Milanović otvarajući sedmi Croatia summit.