c S
Dnevne novosti

Sabor o sankcijama izrečenim maloljetnicima

10.07.2012 07:24 ZAGREB, 9. srpnja 2012.Hina, Zastupnici Hrvatskog sabora nastaviti će s radom raspravom o Prijedlogu Zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje.

Novi se Zakon donosi radi usklađivanja sa Zakonom o sudovima za mladež, donijet u srpnju 2011. godine, a stupio je na snagu 1. rujna 2011. godine, kao i radi usklađivanja sa Kaznenim zakonom, donijet u listopadu 2011. godine, a stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine. Tijekom rada na dosadašnjem Zakonu pokazalo se da izmjene i dopune prelaze opseg više od trećine odredaba, stoga je predloženo donijeti novi Zakon.

Preciziranjem odredbi dosadašnjeg Zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje, njihovim poboljšanjem i unaprjeđenjem u skladu sa Zakonom o sudovima za mladež i Kaznenim zakonom i usklađivanjem s potrebama prakse, zasigurno će doprinijeti uspješnijem izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima, kako u kaznenom, tako i u prekršajnom postupku, poštujući prije svega temeljna prava maloljetnika koja su utvrđena Ustavom Republike Hrvatske, Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, te drugim međunarodnim propisima i ugovorima, smatra predlagatelj.