c S
Dnevne novosti

Odbor za zdravstvo bez odluke o Zakonu o MPO-u

10.07.2012 07:18 ZAGREB, 9. srpnja 2012.Hina, Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb nije odlučivao o Vladinom konačnom prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), budući da su HDZ-ovi članovi Odbora prije glasanja napustili sjednicu i 'srušili' kvorum.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je kako su na temelju analize prijedloga pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, za djecu te za osobe s invaliditetom napravljene izmjene u odnosu na prvo čitanje zakona. Te izmjene podrazumijevaju, vezano uz gornju dobnu granicu za žene, individualizirani pristup.

Do sada je u prijedlogu zakona gornja dobna granica za postupak MPO-a bila 42 godine, dok se u konačnom prijedlogu liječniku ostavlja da utvrdi jesu li žene iznad 42 godine biološki spremne za MPO te, utvrdi li da jesu, može odobriti postupak. Propisuje se i ravnopravan položaj osoba s invaliditetom, kao i da psihološko savjetovanje ne ide na trošak pacijenta kada zdravstvena ustanova nije u mogućnosti sama provesti navedeno liječenje.

Željko Reiner (HDZ) ocijenio je kako nije u redu da se sa zakonom žuri i tako brzo dolazi na raspravu u Sabor, u situaciji ljetnih vrućina kada će izostati šira pozornost javnosti. Ustvrdio je da izmjene ne uvažavaju sve prijedloge i prigovore nakon prvog čitanja, istaknuvši kako 130 tisuća potpisa građana protiv zakona upućuje na to da se tom zakonu posveti veća pozornost, budući da, ocijenuo je, predložena rješenja ostavljaju niz otvorenih pitanja i prostor za manipulaciju.

Kao neke od nedostataka zakona o MPO-u naveo je to što zakon ne uređuje što s embrijima koji već stoje zamrznuti u našim bolnicama, hoće li HZZO imati sredstva da i dalje skrbi o tim jajnim stanicama nakon što se troškovi postupka prebace na tu ustanovu. Nedovoljno je razrađeno, upozorio je Reiner, i pitanje državljanstva parova te pitanje što s djetetom ako se veza roditelja raspadne.

Nije, dodao je, niti određen bioetičar, te kaznene odredbe zakona koje su isključivo novčane. Protiv zakona izjasnio se i Stjepan Milinković (HDZ), također predloživši da se rasprava odgodi za jesen. Nakon što su iznijeli primjedbe na predloženi zakon, HDZ-ovi zastupnici napustili su sjednicu, a predsjednica Odbora Biljana Borzan (SDP) najavila je da će Odbor svoje mišljenje na taj Vladin zakonski prijedlog dati naknadno, kada prikupi kvorum.