c S
Dnevne novosti

Sabor o tripartitnim tijelima i kolektivnom pregovaranju

11.07.2012 07:26 ZAGREB, 10. srpnja 2012.(Hina), Saborski će zastupnici nastaviti raspravu o Konačnom prijedlogu Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.

Donošenjem zakona i utvrđivanjem kriterija reprezentativnosti za sudjelovanje udruga u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini te postupka i kriterija utvrđivanja reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje bitno će utjecati na konsolidaciju sindikalnog pokreta na nacionalnoj razini.

Također će poboljšati suradnju među sindikatima u procesu osnutka pregovaračkog odbora (određivanja broja članova i sastava pregovaračkog odbora) na razini poslodavca i grane/djelatnosti, sustav kolektivnog pregovaranja i bipartitnu suradnju socijalnih partnera učiniti učinkovitijom.

Taj će zakon smanjiti i osipanje sindikalnog članstva zbog fragmentiranosti i podijeljenosti sindikata te će potaknuti suradnju među sindikatima i jačati njihove kapacitete, smatraju predlagatelji.

Njime se propisuju kriteriji i postupak utvrđivanja reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata više razine za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini, način utvrđivanja reprezentativnosti udruga poslodavaca, sindikata i njihovih udruga više razine za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini, kriteriji i postupak utvrđivanja reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje te prava reprezentativnih udruga.

Sindikati i udruge poslodavaca te njihove udruge više razine čija je reprezentativnost utvrđena prema odredbama tog zakona imaju posebna prava i obveze utvrđene tim zakonom.

Sindikati i udruge poslodavaca te njihove udruge više razine čija reprezentativnost nije utvrđena prema odredbama tog zakona imaju pravo na slobodno udruživanje, donošenje programa i organiziranje djelatnosti u punoj neovisnosti u skladu s propisima, osim prava utvrđenih tim zakonom.