c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio izmjene Zakona o poticanoj stanogradnji

11.07.2012 07:22 ZAGREB, 10. srpnja 2012.(Hina), Zastupnici Hrvatskoga sabora završili su sjednicu raspravom o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojima se određena pitanja jasnije uređuju, pojednostavnjuju rješenja, uklanjaju ograničenja i otvaraju nove mogućnosti poticanja izgradnje i prodaje stanova radi operativnije provedbe programa poticane stanogradnje (POS) i rješavanja stambenih potreba općenito.

To bi trebalo utjecati i na povećanje opsega poslova na građevinskom tržištu i pridonijeti pokretanju investicijskog ciklusa te izlasku gospodarstva iz recesije, objasnila je u ime predlagatelja zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ana Mrak-Taritaš.

S obzirom na stanje u gospodarstvu koje je opterećeno mnogim posljedicama recesije, koja je posebice pogodila graditeljstvo i sektor nekretnina, rezultati donošenja zakona ovise i o provedbi programa i financijskim sredstvima koja se osiguravaju za njegovu provedbu.

Njihova realizacija imat će pozitivan utjecaj na stanje u stanogradnji i očuvanje radnih mjesta u graditeljstvu. Osnovna svrha tih programa jest pokrenuti prodaju stanova koji stoje prazni na tržištu i čekaju kupce mjesecima i godinama te su sada, kako je istaknula Mrak-Taritaš, "samo kapital zamrznut u betonu".

Zadaća u kreiranju programa jest na odgovarajući način, uz određena jamstva koja će omogućiti povoljnije uvjete financiranja na tržištu kapitala, privući novac poslovnih banaka, ohrabriti kupce stanova te potaknuti investitore na akciju i usklađivanje cijena s mogućnostima kupaca.

"Prodajom tih stanova injektirat će se financijska sredstva u stanogradnju, što bi trebalo pridonijeti boljoj likvidnosti i plaćanju dospjelih tražbina te osigurati priljev svježega kapitala za dovršetak starih i početak novih investicijskih projekata", rekla je Mrak-Taritaš, ističući da se prodajom osigurava i veći priljev novca u državni proračun. "Ti posebni programi poticanja realizirali bi se novcem iz dijela proračuna predviđenog za provedbu zakona", dodala je.

Prijedlogom zakona detaljnije se uređuju pitanja vezana uz izgradnju i prodaju garaža i garažno-parkirnih mjesta te se otvara mogućnost da stanove gradi građevinska tvrtka koja istodobno osigurava i građevinsko zemljište za gradnju. Jasnije se definira najviša prodajna cijena stana po tom zakonu te se detaljnije uređuju neka pitanja u vezi s utvrđivanjem reda prvenstva na kupnju stana i pitanja prodaje stanova i drugih posebnih dijelova nekretnine ako nisu prodani u određenom roku.

Prijedlogom se uvodi mogućnost da građevinska tvrtka koja ima građevinsko zemljište u svojemu vlasništvu može za gradnju stanova iz programa poticane stanogradnje Agenciji ponuditi i zemljište i građenje te može graditi bez javnog natječaja ako su ispunjeni uvjeti propisani zakonom. Natalija Martinčević (klub HNS-a) najavila je potporu zakonu te je podsjetila da je u proteklih deset godina kroz program poticane stanogadnje izgrađeno i prodano 5500 stanova vrijednih 2,5 milijarda kuna.

U uvjetima recesije prodaja stanova je stala pa ju je potrebno potaknuti, kao i investitore na investicije, rekla je. Potporu zakonskom prijedlogu najavio je i Vedran Babić (klub SDP-a), koji je rekao kako je model POS-a izvediv, održiv i prihvaćen, iako usporen zbog recesije.

Branko Vukšić (klub Hrvatskih laburista) rekao je kako će poduprijeti zakon. Prodajom stanova omogućit će se novi investicijski ciklus i oživljavanje mrtvog kapitala, a nešto će se novca sliti i u državni proračun, istaknuo je. Josip Borić (klub HDZ-a) najavio je da neće poduprijeti zakonski prijedlog jer drži da se ozbiljno zadire u sustav društveno poticane stanogradnje, ali bez jasnog preciziranja o čemu je zapravo riječ.

Osobno daje prednost subvencioniranim kreditima u vezi s poticanom stanogradnjom i, kako je rekao, starim prevladanim rješenjima. Smatra da bi vlada trebala osigurati dodatna financijska sredstva za subvencionirane stambene kredite koji su se pokazali dobrim rješenjem.