c S
Dnevne novosti

Izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

12.07.2012 07:22 ZAGREB, 11. srpnja 2012.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora nastavljaju s radom raspravom o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Svrha tog zakona je stvaranje preduvjeta za kvalitetniji odgoj i obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi s osobitim naglaskom na prilagodbi pojedinih odredbi u korist učenika i sustava u cjelini. Tim se zakonom propisuje mogućnost izvođenja nastave na nekom od svjetskih jezika uz odobrenje Ministarstva, a način i postupak utvrđivanja uvjeta propisuje pravilnikom ministar.

Zakon, nadalje, omogućuje roditeljima prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole ako dijete nema navršenih šest godina života, a predviđena je i mogućnost odgode upisa u prvi razred osnovne škole za jednu školsku godinu pod određenim uvjetima.

Također se definira način i postupak za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole. Jasno se definiraju i formiraju dvije vrste povjerenstava za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta (stručno školsko povjerenstvo, stručno povjerenstvo ureda državne uprave).

Prvo povjerenstvo je upisno povjerenstvo škole za upis u prvi razred osnovne škole koje predlaže prvostupanjskom povjerenstvu prijevremeni upis djeteta u prvi razred osnovne škole ili odgodu upisa u prvi razred osnovne škole, odnosno utvrđuje primjereno školovanje. Drugo povjerenstvo je stručno povjerenstvo ureda državne uprave u županiji, odnosno Gradskog ureda Grada Zagreba.

U sustavu srednjoškolskog obrazovanja postoje u praksi različiti načini nastavka obrazovanja i stjecanja kvalifikacija. Najčešće se to obavljalo na način da učenici nisu zadržavali status redovitog učenika nakon što su završili svoje obrazovanje u trogodišnjem trajanju odnosno nakon stjecanja niže stručne spreme.

U predloženom zakonu definira se zadržavanje statusa redovitog učenika te mu se omogućava nastavak obrazovanja u četverogodišnjem trajanju bez plaćanja školarine. Također je u praksi bilo čestih zlouporaba oko tumačenja prekida školovanja odnosno ispisa učenika u jednoj školi i mogućnosti nastavka u drugoj školi.

Nejasnoće oko tumačenja takvih odredbi dovodile su do višestrukih zlouporaba prava učenika da su se iz škola s više negativnih ocjena učenici mogli ispisati čak 1. lipnja tekuće školske godine, te sutradan prijeći u drugu školu i uspješno završiti razred. Zakonska odredba definira mogućnost ispisa iz škole i prelaska u drugu školu najkasnije s danom 31. ožujkom tekuće godine.