c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba žestoko protiv Zakona o MPO-u

12.07.2012 07:24 ZAGREB, 11. srpnja 2012.Hina, Oporbeni saborski klubovi HDZ-a i HDSSB-a žestoko su se usprotivili donošenju Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, optuživši vladajuće da se, protivno svjetonazoru većine hrvatskih građana, ponašaju kao gospodari života i smrti.

"Shvatite da niste produžena Božja ruka i gospodari života i smrti", poručio je vladajućima Darko Milinović u ime HDZ-a, pozvavši ih da odgode donošenje zakona dok se o njemu ne proširi javna rasprava, odnosno dok "hrvatski kao većinski, katolički narod u Hrvatskoj ne kaže još koju riječ o zakonu".

Diskriminirajućim smatra to što u zakonu nije uređeno, što će se dogoditi sa zametcima koje parovi, koji nakon pet godina što se zamrznuti zametci čuvaju na teret HZZO-a, ne žele darovati, istaknuvši kako smo zametci bili svi mi, dakle, živa bića, te upitavši SDP-ovce, misle li tada "zametke dijeliti na Dolcu". Milinović je branio važeći zakon, kao plod Ministarstva zdravstva u prošlom mandatu kada mu je bio na čelu, istaknuvši kako je njegovo donošenje rezultiralo s 37 posto više porođaja preko MPO-a te po 25 posto više djece i trudnoća.

Vladajuće je prozvao da su svoj zakon na loš rezultat osudili već u startu, jer su kod donošenja ovogodišnjega državnog proračuna smanjili izdvajanja za MPO za deset milijuna kuna Reagirajući na Milinovićev istup, ministar zdravlja Rajko Ostojić zaprepašćujućim je ocijenio da zakon koji želi pomoći svakom šestom paru u Hrvatskoj koji je neplodan izaziva tolike podjele.

Dinko Burić (HDSSB) rekao je kako je točno da zakon želi pomoći svakom šestom paru, ali da razlog podjela nije ta želja, već činjenica da zakon dopušta da se postupcima MPO-a mogu podvrgnuti i pripadnici istospolnih zajednica. Protivi se i mogućnosti zamrzavanja zametaka kao živih bića "čija je sudbina smrt u najvećem broju slučajeva ili, ne daj Bože, eksperimentiranje i trgovina".

Burić je naglasio kako je osnovni razlog HDSSB-ova protivljenja zakonu vezan uz pitanje kada počinje ljudski život, te da im je stoga neprihvatljivo zamrzavanje zametaka kao živih bića. Ustvrdio je kako i liječnici Hipokratovom zakletvom prisežu da će štititi ljudski život od njegova začetka. U tom smislu, istaknuo je Burić, zakon ne bi smio dopustiti da se od 12 jajnih stanica oplodi i dobije 12 zametaka, od kojih se samo dva do tri mogu koristiti za MPO, a ostalih 10 ili 9 mogu se zamrznuti, pa i koristiti za istraživanja.

Vladajući klubovi su, pak, poduprli zakon i stav Vlade kako je riječ o medicinskom zakonu koji želi pomoći liječenje neplodnosti, pa je Biljana Borzan (SDP) naglasila kako zakon jamči primjenu najsuvremenijih metoda liječenja i dijagnostike. Istaknula je i da zakon štiti pravo izbora jer se tiče samo onih koji se liječe od neplodnosti, a nije protiv onih koji mogu dobiti dijete prirodnim putem.

"Ljudima se daje izbor, to je i svrha demokracije", poručila je Borzan, najavivši amandman SDP-a po kojemu se u postupke MPO-a, kojih bi se nad ženom moglo provesti najviše šest na teret HZZO-a, ne bi ubrajali oni koji su provedeni po postojećem zakonu. Sonja Koenig (HNS) kazala je kako je temelj zakona davanje šansu neplodnima da postanu roditelji te istaknula kako zakon nikoga na ništa ne tjera niti prisiljava, nego svima omogućuje da u skladu sa svojim svjetonazorom odluče želi li koristiti prednosti zakona.

Naglasila je kako se zakonom ispravlja nepravda iz važećeg zakona, kojom su postupci MPO-a onemogućeni ženama koje ne žive u bračnoj zajednici, ali je i predloženi zakon u tom smislu nazvala korakom unatrag jer to pravo ne daje i ženama koje žive u istospolnim zajednicama.

HNS-ovac Igor Kolman je jučerašnju HDZ-ovu usporedbu predloženom zakona sa stratištima u Jasenovcu i Bleiburgu nazvao uvredom svima onima koji žele postati roditelji te istaknuo da zakon nije pitanje ideologije ni crkve, već države koja donosi svjetovne zakone. I Damir Kajin (IDS) naglasio je kako nitko ne smije "dječicu iz epruvete" uspoređivati s Jasenovcem i Bleiburgom, također ističući da Hrvatski sabor donosi svjetovne, a ne crkvene zakone.

"Da su biskupi prije dvije tisuće godina imali priliku odlučivati oni bi spriječili rođenje sina Božjega", rekao je Kajin, koji, ipak, podupire stav Crkve za raspisivanje referenduma oko Zakona o MPO-u, uvjeren da bi građani, kada bi im se objasnio sadržaj zakona, na referendumu većinom bili za njegovo donošenje.

Nansi Tireli je u ime Hrvatskih laburista kazala kako je predloženi zakon bolji od postojećeg, jer, istaknula je, štiti pravo svakoga da postane roditelj. Upozorila je, ipak, da bi odredba po kojoj djeca rođena nekom od metoda MPO-a imaju pravo znati identitet svog biološkog roditelja može drastično smanjiti broj donatora.

Milorad Pupovac (Klub SDSS) kazao je kako se više brige vodi o onima koji bi se tek trebali roditi, nego o živućima. Ustvrdio je da postoji mogućnost manipulacije jajnim stanicama, ali da je ona daleko manja nego atomskim oružjem, ali da za oboje treba imati uređen sustav.

Kad je privatni interes u pitanju onda je opasnost manipulacije najveća, kao i u ime nacije i ideologije, što je napravilo daleko više zla od mogućnosti o kojoj danas raspravljamo, rekao je Pupovac.