c S
Dnevne novosti

Sabor o radu HBOR-a

13.07.2012 07:17 ZAGREB, 12. srpnja 2012. Hina, Zastupnici Hrvatskog sabora završili su u četvrtak navečer s radom, raspravivši i Godišnji financijski izvještaj Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR-a) za 2011., u kojem stoji da su ostvareni ukupnih prihodi u iznosu od 953,8 milijuna kuna, ukupni rashodi u iznosu od 805,7 milijuna kuna te pozitivni financijski rezultat u iznosu od 148,1 milijuna kuna.

Ukupna imovina na dan 31.12.2011. godine iznosi 21.992,9 milijuna kuna i bilježi smanjenje od četiri posto u odnosu na početak godine. Smanjenje je rezultat isplate izdanih dugoročnih vrijednosnih papira o dospijeću u iznosu od 2.223,9 milijuna kuna zajedno s kamatama od 108,4 milijuna kuna, izvijestio je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev. Pojasnio je da isplata izdanih dugoročnih vrijednosnih papira o dospijeću utjecala je i na smanjenje bruto kredita u odnosu na početak godine za četiri posto te na dan 31.12.2011. godine iznose 23.005,9 milijuna kuna, smanjenje ukupnih obveze Banke za osam posto u odnosu na početak godine te iznose 14.668,7 milijuna kuna.

Najavio je da u 2012. godini nastavlja sa smanjenjem kamatnih stopa za 1 postotni bod za pojedine djelatnosti i namjene – za poticanje svih novih investicija u poljoprivredi i ribarstvu, turizmu, industriji, energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije i drugo. Nadica Jelaš (Klub SDP-a) najavila je potporu izvješću i pohvalila rad HBOR-a i njegovo značenje i poslovne rezultate, naglasivši kako je ključna institucija za razvoj gospodarstva i da bi trebalo povećati njegov temeljni kapital, kako bi bio još snažniji motor gospodarstva. Izvješće je podupro u ime Kluba HNS-a i Srđan Gjurković, rekavši da ono pokazuje da se radilo kvalitetno istaknuvši da je HBOR glavna hrvatska razvojna banka.

Dražen Đurović (klub HDSSB-a) najavio je potporu izvješću o radu HBOR-a napominjući kako njegov rad ne oduševljava, ali zadovoljava. Upitao je li ostvaruje li HBOR svoju misiju u uvjetima kad gospodarstvo stagnira, budući nije lako dobiti kredit u HBOR-u. Saborski zastupnici s radom nastavljaju u petak glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima su Konačni prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, imenovanje v.d. ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Konačni prijedlog zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnm tijelima i o reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.