c S
Dnevne novosti

Udruge građana protiv novog zakona o legalizaciji nezakonito izgrađenih zgrada

13.07.2012 07:09 ZAGREB, 12. srpnja 2012.(Hina), Udruge građana Zelena akcija, Zelena Istra, Pravo na grad i Srđ je naš izrazile su u četvrtak svoje protivljenje usvajanju konačnog prijedloga zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, o čemu će Hrvatski sabor glasovati u petak 13. srpnja, te pozvale saborske zastupnike da glasuju protiv njegova usvajanja.

"U cijelosti se protivimo usvajanju toga prijedloga zakona i apeliramo na saborske zastupnike da glasuju protiv njegova usvajanja jer on ide korak dalje u legalizaciji devastacije najvrednijih hrvatskih prostora u odnosu na važeći Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kojem smo se usprotivili prije godinu dana", stoji u njihovom priopćenju.

Smatraju kako predložene izmjene ranijega zakona ukidaju ionako malobrojne izuzetke od mogućnosti legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada koje on predviđa, te otvaraju vrata legalizaciji trajne građevinske devastacije najvrednijih hrvatskih prirodnih resursa kao što su najkvalitetnije poljoprivredno zemljište, šume te obalni pojas uz Jadransko more, što uključuje i sve otoke. "Od ovakvih izmjena će štetu snositi svi hrvatski građani budući da se radi o zajedničkim resursima koji su ključni za razvoj ove zemlje, a najveću korist će imati krupni bespravni graditelji koji će ostvariti ekstraprofit", upozoravaju udruge u priopćenju.